В новините
 
17.10.2009 07:32   Новината е видяна 6802 пъти
20 Октомври Световен ден за борба с остеопорозата
Мото на двегодишната глобална световна кампания 2008-2009г. с кулминация на 20 октомври, е
“Остани висок – и високо говори за здравето на своите кости”.
Това  е посланието на Световния ден  за борба с остеопорозата, който стартира на 1 октомври в 91 страни. 191 Национални организации – членове на Международната фондация по остеопороза напомнят, че милиони хора трябва да обединят усилията си, за да бъде подобрена здравната политика свързана с остеопорозата.
не  подценявайте  тази  болест!
Остеопорозата е болест, при която плътността и качеството на костта се влошават, което води до намаляване здравината на скелета и повишаване на риска от фрактури, особено в областта на гръбначния стълб, бедрото и китката. Остеопорозата е обществен здравен проблем в глобален мащаб, който засяга една на всеки три жени и един на всеки петима мъже. Значението на проблема нараства поради увеличаващото се дълголетие в световен мащаб. Загубата на кост няма симптоми и често първият знак за наличието на остеопороза е фрактурата. Поради всички тези причини остеопорозата често е наричана „тихата епидемия”.
Генетичните фактори в голяма степен определят  дали даден човек има повишен  риск от остеопороза. В допълнение вторичните рискови фактори, като медицински проблеми и съответните им лечения влияят негативно върху здравето на костите, както и фактори, произтичащи от начина на живот, като нездравословно хранене, липса на физически упражнения, тютюнопушене и прекомерна употреба на алкохол. За щастие могат да бъдат взети мерки, които могат да намалят риска от остеопороза и свързаните с него фрактури. Превантивни мерки са редовните упражнения, диета с достатъчен прием на калций, набавяне на витамин Д, чрез излагане на слънчева светлина, здравословен начин на живот и редовни медицински прегледи за поставяне на ранна диагноза. За хора с висок риск от фрактури са на разположение редица лечения, които значително намаляват риска от фрактури. 
Остеопорозните фрактури са главна причина за страдание, инвалидност и смърт при по-възрастното население на планетата. Цената на здравните услуги за лечение на остеопорозата надхвърля цената на основни хронични болести.
Ето защо болестта е бреме и за болния, и за обществото. 
факти
В Европа нетрудоспособността, причинена и дължаща се на остеопороза е по-голяма от тази на раковите заболявания, изключение е ракът на белите дробове. Остеопорозата причинява по-продължителна нетрудоспособност от редица хронични неинфекциозни болести - ревматоиден артрит, астма, високо кръвно налягане, сърдечно-съдови болести. Остеопорозните фрактури изискват значителни непреки и скрити разходи - загуба на професионална продуктивност, отпуски поради фрактури на членове на семейството. Въпреки значителния напредък в науката и медицината, реалността е доста тревожна:
o между 12% и 20% от получилите тазобедрена фрактура умират в рамките на година.
o 80% от хората с остеопорозни фрактури не са били диагностицирани и лекувани за остеопороза и поради това са податливи към бъдещи фрактури.
o много здравни застраховки в света (обществени и частни) не покриват диагностиката и лечението преди първата фрактура, дори и когато това е ценово ефективно.
реимбурсация
У нас  след 1 юни тази година реимбурсацията на медикаментите за лечение на остеопорозата се увеличи от 25% на 50%, но все още трудно преодолима бариера за болните е необходимото изследване на DEXA скенер (т.н. остеометър за цяло тяло), което у нас не се реимбурсира - изключение са много малка част болни след трансплантация и с ендокринни заболявания, но на практика те почти не ползват тази възможност поради недостатъчната апаратура в страната.
„остани висок“
Своевременната  профилактика и лечение, ранното  откриване на рисковите фактори, възможностите на болните да получават адекватни здравни грижи преди първата фрактура се обсъждат сега по време на многобройните прояви, посветени на Световния ден за борба с остеопорозата – 20 октомври. За поредна година проявите се организират в рамките на Националната програма за ограничаване на остеопорозата.
Осмо  национално изложение  „Живот без остеопороза“
Към първите 15 града, които се включиха в инициативата за отбелязване на 20 октомври е и гр. Бургас. Основен акцент на инициативите е Осмото национално изложение “Живот без остеопороза”, чийто инициатор и организатор е Асоциация “Жени без остеопороза” и Регионалните инспекции по опазване и контрол на общественото здраве. За трета поредна година изложението е подкрепено от Министерство на здравеопазването в рамките на дейностите по Националната програма за ограничаване на остеопорозата.
Информация  за организираните мероприятия
o -16 октомври - 9.00 ч. Морска градина гр. Бургас- Маршрут на здравето /сборен пункт кръстовището на Парк хотел /ЦУРКА/ и конна база/.
o -20 октомври - 9.00 до 17.00ч., Регионална библиотека ”П. К. Яворов” гр. Бургас, ул. „Булаир„ №10 - изложбена зала
o -Национално изложение по остеопороза с участие на фирми, предлагащи услуги и продукти за борба с остеопорозата.
o -Презентация на тема „Рискови фактори и превенция на остеопорозата”- лектор д-р Л. Павлова Директор Д ”ООЗ” РИОКОЗ Бургас.
o -Лекция на тема: „Съвременна диагностика и лечение на остеопорозата”- лектор д-р Паунова






Ключови думи: здраве, остеопороза, медицински, хронични заболявания,

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |