В новините
 
20.10.2009 19:14   Новината е видяна 6381 пъти
Час за въпроси към Barroso: въпросите варираха от Лисабонския договор до Tony Blair
Въпроси като Лисабонския  договор, безработицата  и подкрепата за Neelie Kroes и Tony Blair бяха повдигнати по време на "часа за въпроси" към председателя на Комисията, който се проведе за първи път в Европейския парламент. В началото председателят на ЕК José Manuel Barroso отговори на серия от въпроси от страна на представителите на политическите групи, след което отделни депутати му зададоха въпроси относно финансовата криза.

Paulo RANGEL (ЕНП, Португалия) попита дали Комисията е предприела стъпки за осигуряване на преходен период между договорите от Ница и Лисабон. Г-н Barroso отговори по следния начин: "Всички страни приеха Лисабонския договор от демократична гледна точка, въпреки че все още остават неразрешени въпроси, и Европейската комисия очаква да види какво ще реши чешкият Конституционен съд."

Stephen HUGHES (С&Д, Великобритания) изрази своята загриженост относно факта, че финансовата криза се "превръща в социална криза", и зададе въпрос на г-н Barroso относно неговата политика за икономическо възстановяване. Председателят на Комисията отговори, че "без плана за възстановяване на ЕС, ситуацията би била още по-лоша". След това той допълни, че е поискал да бъде свикана среща на високо ниво относно безработицата.

Guy VERHOFSTADT (Белгия), лидер на групата на АЛДЕ, попита г-н Barroso дали е съгласен с позицията на комисар Neelie Kroes относно германската държавна помощ за Опел. "Винаги подкрепям моите комисари", каза Barroso, уточнявайки, че е дал предварително своята подкрепа на Neelie Kroes по въпроса.

Председателят на групата на Зелените/ЕСА Rebecca HARMS (Германия) зададе въпрос относно преговорите за срещата в Копенхаген за климатичните промени и плановете на ЕС за постигане на глобално споразумение за намаляване на емисиите на газове с парников ефект. "Надявам се, че Европейският съвет ще представи солидна позиция по въпроса в края на този месец", отговори Barroso, като в същото време даде уверения, че Комисията ще се бори за такова силно предложение.

Michał Tomasz KAMIŃSKI (ЕКР, Полша) запита г-н Barroso какви мерки предвижда за задълбочаване на вътрешния пазар в отговор на кризата. В отговор председателят на Комисията се позова на своите насоки, които представи пред Парламента миналия месец, като заяви същевременно, че вътрешният пазар е "топ приоритет" и по въпроса ще бъде съставен нов доклад.

Lothar BISKY (ЕОЛ/СЗЛ, Германия) отбеляза, че Комисията е призовала за намаляване на бюджетните дефицити в държавите членки и попита дали според председателя на ЕК ограниченията в обществените разходи са начин за излизане от кризата. "В определен момент трябва да се върнем към устойчивостта", каза г-н Barroso, споменавайки 2011 година, и продължи: "това е въпрос на солидарност с бъдещите поколения".

Nigel FARAGE (ЕСД, Великобритания) приветства възможността да се търси отговорност от изпълнителната власт, като след това зададе въпрос дали позицията на Tony Blair като фаворит за президент на Съвета е била резултат на отказ от негова страна от правилото за връщане на част от средствата, които Великобритания внася в бюджета на ЕС. Г-н Barroso отрече да е имало подобна "тайна сделка".




Ключови думи: Лисабонски договор,

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |