В новините
 
04.11.2009 08:26   Новината е видяна 4494 пъти
ЕРАТА НА ВОДОЛЕЯ 2009 - 5-ТИ ФЕСТИВАЛ НА БЪЛГАРСКИЯ ТАНЦОВ, ФИЗИЧЕСКИ И ВИЗУАЛЕН ТЕАТЪР

“Ерата  на Водолея – фестивал на българския танцов, физически и визуален театър”, провеждан по традиция в Бургас, е на практика единственият форум в България, който прави преглед на постиженията на българските творци, работещи в горепосочените жанрове в България и чужбина. Четирите му досегашни издания (през 2002, 2004, 2006 и 2008 г) доказаха с пълните си зали радушното приемане на тези сравнително нови за страната театрално-сценични форми от театралната публика, както и нарасналият професионализъм на създателите им.
 
От 5 до 7 ноември 2009 в залите на ДТ “Адриана Будевска”-Бургас и Танцово студио “Дюн” ще се проведе петото му обновено издание. Селекционирани за участие са 10 проекта от няколко страни.
Танцовият, физическият и визуалният театър в Европа са едни от най-прогресивните и динамично развиващи се жанрове. В България те започнаха своето интензивен подем преди петнадесетина години. Този процес се развиваше систематично и сега вече би могло да се говори за формирано ново направление в българския театър. Танцовият и физически театър са близки до съвременният танц, но за разлика от него не разчитат на определена театрална или танцувална  техника. Изразяването е свободно, необременено, импулсивно, поради което, разказаната с необичайни средства история и разкритото по изненадващ начин чувство, придобиват неочаквани внушения.
 
“Ерата на Водолея – фестивал на българския танцов, физически и визуален театър” възникна през 2002 г. като отговор на необходимостта от национален форум, където българските творци, работещи в посочените жанрове могат да покажат своите постижения, да фокусират вниманието на публика, критика и медии, както и да дискутират най-наболелите си проблеми.

Главната  цел на петото издание през 2009 е да даде картина на състоянието на тези жанрове към настоящия момент в България и да съпостави постиженията на българските творци със световните им колеги. Фестивалът вече се затвърди като представителен форум на българския танцов, физически и визуален театър. Той работи активно за създаването на специфична ниша в културния живот в страната. (Драматичният и кукленият театър в България отдавна имат своите утвърдени национални форуми.) Територията на работещите в тези жанрове български творци непрекъснато се увеличава, което говори за нарастващия интерес и у публиката, и специално сред младежката такава. Селекционирани за участие са представления, създадени от български творци, работещи в страната и чужбина, както и няколко чужди спектакъла – майсторски образци в своята област.
 
Майсторски клас по танцов и физически театър с презентатия в рамките на фестивала ще проведе известната американско-канадска режисьорка Лезли Бейкър.
Безспорно е, че съвременният българският театрален живот се нуждае от профилиран форум на динамично развиващия се в последните години български танцов, физически и визуален театър. Това е неизменна и важна част от “припознаването” от публика, медии и специалисти на тези нови и бързо развиващи се жанрове у нас. Факт е, че част от занимаващите се с тези жанрове български артисти имат повече изяви и признание в чужбина, отколкото в България. Отдаването на дължимото на тези нови в България жанрове допринася за разнообразяването на българския театрален живот и за съизмеримостта му със съвременните Европейските сценични тенденции и практики. Фестивалът е неформално, но важно културно събитие, което като организация и реализиране отговаря на разкрепостения и новаторски дух на тези все още търсещи своето място в българския театрален живот сценични форми.
Партньори и спомоществователи в провеждането на фестивала са ДТ “Адриана Будевска”, Сдружение “ТанцБГ”, Фондация “За Родопите”, Министерство на културата на Република България, Фондация “Арт Офис”, Австрийско федерално министерство на образованието и културата, Община Залцбург, Област Залцбург, Община Рейкявик, Министерство на културата на Исландия, Шведски комитет за културни субсидии, Фондация “Азия-Европа’, Канадски съвет за изкуства,  Хотел “Фотинов”
Входът  за всички спектакли  е БЕЗПЛАТЕН!

5 ноември 2009, четвъртък

Танцово студио “Дюн”, 20.30 ч
Уъркшоп на Лезли  Бейкър (Монреал), публична презентация
“Импровизация и  изпълнителско присъствие: 6 гледни точки”

Танцово студио “Дюн”, 21.30 ч

Танцова компания „Фрида”  (Пловдив)
„КОРЕНИТЕ НА НОЩТА”
Хореография: Ана  Каракашева
Сценография и костюми: Елена Калпакчиева
Музика: Сузана Бака
Участват: Якуб Мунко, Ана Каракашева
 

6 ноември 2009, петък
ДТ  “Адриана Будевска”, 19 ч
Танцова компания “Парс  Про Тото” (Рейкявик)
“ЛАНГБРОК И ЙОИ, ЛЮБОВНА  ИСТОРИЯ”
Режисура и хореография: Лара Стефансдотир
Сценография: Рагнхилдур Стефансдотир
Костюми: Елин Еда Арнадотир, Лара Стефансдотир
Музика: Гудни Францсон
Участват: Лара Стефансдотир, Брад Сайкс, Унур Елизабет Гунарсдотир, Гудни Францсон

пауза

Танцова компания “Дюн” (Бургас) представя
ДЖЕМ  СЕШЪН – танцова  импровизация
Участват: Николина Тодорова, Петя Андреева, Ана Каракашева, Елиа Мрак, Богдан Сарачев, Бояна Бояджиева, Петя Стойкова и др.
Спектакли на свещи в Танцово  студио “Дюн”, 21.30 ч
Сабстейшън (Сингапур)
“ЛЮБОВНА  ПЕСЕН ЗА ОСТРОВ”
Режисура и изпълнение: Джослин Чуа

7 ноември 2009, събота
ДТ  “Адриана Будевска”, 19 ч
Проект “Номад” (София/Бургас)
“ЧАША ЛЮБОВ”
Концепция и хореография: Жана Пенчева
Драматург: Бор Пунгерчич
Участват: Николина Тодорова, Жана Пенчева, Богдан Сарачев, Бор Пунгерчич, Елия Блумберг Мpак

пауза

Компания “Едита Браун” (Залцбург)
‘ЗАСАДА’
Режисура и сценография: Едита Браун
Хореография: Тереза Раниери, Шломо Битон, Артурас Валдускис, Едита Браун
Музика: Тиери Забойцеф
Осветление: Томас  Хинтербергер
Участват: Анна Мария  Мюлер, Томаж Симатович, Хуан Данте Мурильо Бобадиля
Спектакли на свещи в Танцово студио “Дюн”, 21.30 ч
Театър “Гильотин” (Стокхолм)
“САХАЙO PROJECT”
Режисура и изпълнение: Тана Манева
Музика: Рикард Боргард
пауза
Център за изкуства “За Родопите” (Бостина)
“КОСА”
С участието на Десислава  Минчева
Концепция и режисура: Петър Тодоров
Костюми: Николина Костова-Богданова




Ключови думи: Водолея, фестивал, български, танцов фестивал, визуален, България,

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |