В новините
 
06.11.2009 06:51   Новината е видяна 5978 пъти
Община Бургас провери готовността на лечебните и социалните заведения за борба с грипа
Всички общински лечебни заведения и социални домове в Бургас са предприели необходимите мерки за ограничаване разпространението на грипа, причинен от вируса A (H1N1), и осигуряване на адекватно лечение на заболели. Това установи проверка, инициирана от зам. кмета по Здравеопазване в Община Бургас д-р Лорис Мануелян. На 3 ноември от Регионалния център по здравеопазване–гр.Бургас към Министерството на Здравеопазването беше изпратено писмо с насоки за работата на медицинските лица в настоящите условия на грипна епидемия. 

Община Бургас изиска от всички общински заведения за болнична и доболнична помощ да изпратят документация, удостоверяваща информираността на медицинския персонал за спуснатите от Министерството алгоритми за поведение в епидемична обстановка. От социалните заведения в Бургас също бяха изискани доклади за мерките, които са предприети с оглед превенция на грипа и ограничаване на разпространението му сред лицата, ползващи техните  услуги, както и за здравословното им състояние към момента. Всички доклади са изготвени и предадени на зам.-кмета Мануелян в срок.

Съгласно насоките за работа в епидемична обстановка, медицинските специалисти следва да извършват задълбочени прегледи в случай на съмнение за грип, при необходимост да извършват консултация с инфекционист, да са отлично запознати с начина на приложение на антивирусните препарати Tamiflu и Relenza. И в медицинските, и в социалните заведения персоналът трябва да използва лични предпазни средства /маски, ръкавици, престилки/, дезинфектанти, да спазва строга лична хигиена, при съмнения за грип да дава указания на болния и при възможност да го изолира в отделна стая.

 

По-подробно с насоките за работа на медицинския персонал, спуснати от Министерството, както и с конкретни препоръки към всеки един човек в случай на съмнение за грип може да се запознае всеки от сайта на Министерството на здравеопазването - http://www.mh.government.bg/, съответно в рубриките „За специалиста” и „За пациента”. 

В началото на тази седмица  в община Бургас беше обявена грипна епидемия. С оглед ограничаване разпространението  на вируса A (H1N1), както и на всички останали сезонни вируси, за периода 2-6 ноември са преустановени занятията в училищата, плановите операции, свижданията в болничните заведения, женските и детски консултации, имунизациите. До края на тази седмица бургаският областен щаб за борба срещу грипа ще вземе решение за по-нататъшните си действия.
 




Ключови думи: Бургас, вирус, медицински, грипна епидемия, епидемична, грип,

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |