В новините
 
07.11.2009 08:14   Новината е видяна 6411 пъти
ДОГОВОРЪТ ЗА БУРГАС-АЛЕКСАНДРУПОЛИС ПОДПИСАН „НА СЛЯПО”
Никога  не е правен сравнителен икономически анализ на евентуалните ползи за България от реализацията и експлоатацията на петролопровода, съпоставени както с неизбежните, така и с възможните щети върху околната среда, туризма и въобще върху българската икономика. Това заяви днес в парламента министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков в отговор на въпрос на народния представител от „АТАКА” Стоян Иванов. (Пълният текст на въпроса се намира във втория файл.) Според министъра предишните управляващи винаги са разглеждали проекта „сам за себе си” и затова министерството не разполага с информация за общото му отражение върху икономиката на страната. Позицията на министерството и на цялото правителство е, че този проект не бива да се реализира, ако носи рискове за екологията и туризма, каза още министър Трайков.

     В репликата  си Стоян Иванов допълни:  „Такъв анализ никога не е правен, защото той ще докаже онова, което хората от Бургас и Южното Черноморие знаят отдавна – този проект не е български. Той обслужва интересите на собственика на суровината – Русия, интересите на получателите – Гърция, която ще строи рафинерия и петролът ще се превозва с нейни танкери, но не и на България. Тази рафинерия в Дедеагач (Александруполис) ще бъде пряк конкурент на вътрешния пазар на бургаската рафинерия, а освен това гърците ще строят там пристанище, включително контейнерен терминал, което пък ще бъде директен конкурент на Варна и Бургас. Така България ще загуби повече приходи от митичните 30 млн. долара, които ни се обещават като транзитни такси от петролопровода. Не искам да употребявам думи като „безочливо ви излъгаха”, но представителите на проектната компания „Трансболкан Пайплайн” са ви казали неистина, твърдейки, че никога досега в света не е имало сериозни аварии с технологията за претоварване на нефт, която предлагат – буйовете. Преди по-малко от две години такава авария стана в Северно море и то беше замърсено с над 4400 тона суров петрол. Вероятно те си въобразяват, че в България няма интернет, нито специалисти, които от десетилетия се занимават с превоз на петрол по целия свят. За техен потрес ще им кажа: Има!”

     Народният представител връчи на министъра  подводни снимки от тази авария и обеща да му изпрати още факти и анализи на специалисти за рисковете, ако този проект се реализира.

Пояснение: На 12.12.2007 г. при товарене от буй от находището Statfjord в норвежката зона на Северно море, на норвежкия танкер Navion Britannia (120 000 тона dwt), се скъсва подводен шланг и в морето се изливат около 4400 куб.м. нефт. Петното е с площ приблизително 30 кв.км. Поради лошото време е невъзможно да бъде събрано и постепенно се движи далече от брега на север под влиянието на течението Гълфстрийм и се дисперсира. Находището се намира се на около 200 км западно от гр. Берген. Поради ниската температура на водата, нефтът е много инертен, бавно излиза на повърхността  и то далече от съоръжението, носен от подводните течения.

Причина за разлива-блокиране на клапан и рязко увеличаване на налягането, което води до скъсване под водата. Течението носи нефта далече под водата, операторите не разбират веднага, въпреки многобройните сензори и автоматика. Течът продължава около 30-40 мин! Корабът е специално построен за такива операции, с опитни офицери-норвежци.

Още: http://www.marinebuzz.com/2007/12/13/oil-spill-by-offshore-platform-statfjord-a-in-north-sea-norway/

Министър Трайков  отговори и на питане от бургаските депутати от ГЕРБ за петролопровода. Той ги увери, че е запознат с мнението и опасенията на хората от региона, както и с отрицателното становище на Българската академия на науките по този проект. Правителството ще вземе решение дали въобще да продължава работата по този проект само след пълен анализ и много внимателна оценка на въздействието върху околната среда, които ще бъдат подложени на публично обсъждане както със специалисти, така и с екоорганизациите, с местните власти и местната общественост, заяви министърът.




Ключови думи: потролопровод, стоян иванов, атака,

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |