В новините
 
12.11.2009 07:02   Новината е видяна 5181 пъти
Издигат паметник на олимпийския шампион Никола Станчев
Паметник  на първия олимпийски шампион на България Никола Станчев ще бъде издигнат в родното му село – Твърдица. За реализиране на идеята е учреден инициативен комитет с председател кметът на с. Твърдица Сотир Йовчев. Сред участниците в комитета са още Иван Станчев, Елена Николова, Симеон Илчев, Яни Марков и арх. Настя Дафова.

     Изготвянето на бронзовия монумент е възложено на скулптора Момчил Мирчев. Мястото, където ще бъде ситуиран признателния постамент е в центъра на бургаското село.

     Средствата за неговото издигане ще бъдат събирани чрез дарения. За тази цел се предвижда кампания за набиране на средства и популяризиране на идеята, която ще се осъществи чрез „sms” съобщения, разкриване на пунктове за дарения и откриване на дарителска сметка в банка.

     Името на легендарния борец в знак на признателност носи и откритата съвсем наскоро нова спортна зала в най-големия бургаски комплекс „Меден рудник”.

     Човекът, който донесе световна слава за България и Бургас в областта на свободната борба почина внезапно това лято.

     Никола  Станчев е първият олимпийски шампион в историята на българския спорт. Роден на 11 ноември 1930 г. в бургаското село Твърдица той започва своята кариера от многобройните народни борби в родния му Странджански край.

     През 1956 г. в Мелбърн печели олимпийска титла по борба свободен стил в категория до 79 кг. и сребърен медал от турнира за световната купа в Истанбул. Три години по-късно /1959 г./ в Истанбул той става балкански шампион. В своята състезателна кариера Никола Станчев е бил 11 пъти шампион на България – 3 пъти в класически стил и 8 пъти в свободния стил.

     Днес, Никола Станчев щеше да навърши 79 години. 




Ключови думи: Никола Станчев, Иван Станчев, Елена Николова, Симеон Илчев, Яни Марков, Настя Дафова, Момчил Мирчев,

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |