В новините
 
13.11.2009 14:45   Новината е видяна 4441 пъти
Пускат дялове от НЕК и “Булгаргаз”на борсата
До 10-15% от капитала на някои енергийни дружества  ще бъдат продадени през фондовата  борса. Според икономическия и енергиен министър Трайчо Трайков сред тях  може да са БЕХ, НЕК, "Булгаргаз","Булгартрансгаз", "Булгартел" и други. Трайков обясни, че за целта първо трябва да бъдат изпълнени изискванията на Третия либерализационен пакет на ЕС за енергийния пазар за независимост на операторите. За целта ЕСО и "Булгартрансгаз" ще бъдат извадени съответно от НЕК и от енергийния холдинг.

Не е сигурно, че листването на дяловете може да стане до края на първото тримесечие на 2010 г. , обясни министър Трайков. Според заместника му Мая Христова по-вероятно е това да се случи до средата на следващата година.

Във връзка с  идеите за раздържавяване на остатъчния дял от 33% в електроразпределителните компании ЧЕЗ, ЕВН и Е.ОN Трайков каза, че към момента не е работено по същество по този въпрос.

За разлика  от него по казуса със собствеността  върху "Топлофикация София" вече има яснота. Според министър Трайков през декември неин принципал отново ще е Столична община.

Държавата ще строи  само още 2 индустриални зони, а не - както е планирал предишният кабинет - по няколко на година, съобщи още  икономическият министър. Те ще са около  Варна и Бургас. Те ще изграждат от Национална компания "Индустриални зони". Нейният капитал обаче ще бъде намален от 100 на 30 милиона лева. Останалите 70 млн. лв. ще бъдат върнати в бюджета. Към момента националната компания е собственик на свободните зони във Видин, Русе и Свиленград, а през лятото започна създаването на индустриална зона край Варна.
 




Ключови думи: енергийни дружества, Трайчо Трайков, НЕК, Булгаргаз, Булгартрансгаз, Булгартел,

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |