В новините
 
06.01.2010 01:26   Новината е видяна 9366 пъти
Министерство на Финансите изясняващо, че пътническите автомобили с Министерство на Финансите изясняващо, че пътническите автомобили с N1(товарен) сертификат нямат право на данъчен кредит.

В петък 11-ти Декември 2009 година, по време на парламентарния контрол Министър Дянков отговори на питане на народния представител Цветан Цветанов за правото на данъчен кредит за закупени или наети пътнически автомобили, които са хомологирани от производителя им, като автомобили от категория N1 и биват регистрирани като товарни автомобили.

В отговора си Министър Дянков посочва, че освен свидетелството за регистрация на автомобила (където е отразено, че автомобила е товарен), органите на НАП трябва да използват и критериите за митническо тарифиране на автомобили, т.е. за да се ползва данъчен кредит е нужно автомобила да отговаря и на критериите за тарифирането му като "автомобил за превоз на стоки" съгласно Комбинираната Номенклатура на Европейския Съюз и да се класифицират по позиция 8704 ('Автомобили за превоз на стоки'), според нея. От дедения отговор се разбира еднозначно, че при неизпълнение на едно от двете условия за регистриран автомобил на територията на РБългария, същия няма да има право на данъчен кредит, независимо,че в Сертификат за съответствие е посочено, че същия е автомобил Тип – N1.
Изключително важно е крайният потребител да бъде правилно информиран за случващото се, в предвид на факта, че редица марки предлагат такива автомобили:
   - Renault/Dacia - Clio, Sandero, Megane, Laguna, Scenic, Kangoo
   - Peugeot - 207, 207 SW, 308, 3008, Partner Origin
   - Ford - Mondeo, Transit Connect
   - Skoda - Roomstar, Octavia
   - Kia / Huynai - Cee'd / i30
   - VW / Audi - Tiguan / Q5
   - Citroen, FIAT, Subaru и др.

При горепосочените автомобили тези условия не са изпълнени, т.е. за тях не се признава право на данъчен кредит и възстановяване на ДДС. Право на такъв биха имали при сто процентово изпълнение на изискването на Комбинираната Номенклатура на ЕС в която ясно е посочено, че при подобен тип автомобили трябва ясно да са разграничени зоната за пасажерите и това на товара, както и да не дава възможност в зоната за превоз на товари и стоки да се превозват пътници (да има места за предпазни колани, седалки и т.н.)!




Ключови думи: Министър Дянков, данъчен кредит, автомобили, автомобил,

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |