В новините
 
07.01.2010 20:16   Новината е видяна 6048 пъти
Бургас настоява за спешна модернизация на своето пристанището

Кметът Димитър Николов свика спешна среща на местни и пристанищни власти, депутати, синдикати и представители на морския бизнес. Целта й беше да се формулира единна позиция на Бургас за развитието на местния порт, който е в изключително тежко финансово-икономическо състояние заради икономическата криза.
„Ако не сме активни, нищо няма да се случва в града ни”, заяви кметът Николов.
Участниците в срещата подписаха декларация, която ще бъде представена на вниманието на министър-председателя, председателя на Народното събрание и министъра на транспорта.
В нея се настоява държавата да предприеме незабавни и ефективни действия за възстановяване и използване на съществуващия вече потенциал на пристанищните мощности.
В документа стоят подписите на кмета Димитър Николов, областният управител Константин Гребенаров, депутатите Димитър Бойчев и Иван Вълков, директорът на Пристанище Бургас Руслан Петков, Павел Маринов и Александър Александров от „Институт за регионални стратегии”, Живко Петров - Морска администрация, Стефан Нейчев - Национална компания „Пристанищна инфраструктура”, Красимир Стойчев - заместник-кмет на община Бургас и Тодор Янков – експерт по морска политика в Община Бургас.
През последните години над 200 млн. лева бяха инвестирани в бургаския порт за изграждане на Терминал за насипни товари 2А и дълбоководен канал. Поради драстичното намаляване в дела на тежката индустрия у нас това капиталовложение не можа да изпълни своите цели.
В тази връзка Бургас иска бърза инвестиция от около 10 млн. лв. за спешно преструктуриране на част от Терминал 2А, за да може там да се разтоварват и контейнеровози. Отделно от това градът очаква доста по-сериозни средства за строеж на новия контейнерен терминал 1А.
Депутатите Иван Вълков и Димитър Бойчев се ангажираха да организират среща с транспортния министър в началото на следващата седмица, на която ще присъстват кметът Николов и областният управител на Бургас Константин Гребенаров. Тогава на Александър Цветков ще бъде представен бизнес план за развитие на порта, точна сметка за средствата и времето, необходими за преустройството на терминал 2А.
В министерския кабинет бургазлии ще подкрепят исканията си със следните аргументи:

* По данни от изследванията на световни консултантски фирми днес в Черно море се обработват около 2.3 млн. контейнери, а се очаква достигане на цифрата 23 млн.
* Проучвания и анализи на известни научни експерти и консултанти в морския транспорт сочат, че привличането на 1000 контейнера води до откриването на 10 работни места по цялата логистична схема. Преустойването на 2А дава възможност за обработката на около 200 хил. контейнера годишно, което означава разкриването на 2000 нови работни места по транспортната верига. Много бързо ще се възстановят съпътстващите пристанищни услуги: авто и железопътен транспорт, спедиция и др. Това ще бъде една добра социална антикризисна мярка в тежък за страната период.
* С най-дълбок подход от всички черноморски пристанища е Бургаското. В него могат да влязат и най-големите контейнеровози.
* Бургас е само на 5 часа път от Босфора и е част от европейския транспортен коридор №8.
* Метеорологичната обстановка в Бургас е отлична и пристанището му е отворено целогодишно.
* Бургаският залив е добре защитен, навигацията в него е лесна.
* До 2 години ще е готова магистрала „Тракия”, която ще даде още по-добри перспективи на пристанището.
* Пристанище Бургас има огромен потенциал и ако му се помогне, в близко бъдеще ще почне да налива в държавната хазна огромни средства.






Ключови думи: Димитър Николов, Константин Гребенаров, Димитър Бойчев, Иван Вълков, Руслан Петков, Павел Маринов, Александър Александров, Живко Петров, Стефан Нейчев,

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |