В новините
 
08.01.2010 08:36   Новината е видяна 6995 пъти
Реставрират църквата на остров Света Анастасия

Реставратори продължават възстановяването на църквата "Света Анастасия" на остров Света Анастасия в Бургаския залив. Ценните стенописи и иконостасът- обявени за паметник на културата от национално значение, са били в окаяно състояние, разказа Стоян Забунов- ръководител на екипа, работещ по възстановяването на храма.

Уникалните фрески са били тежко пострадали от влагата и соления морски въздух и е имало опасност да бъдат изцяло унищожени, тъй като започналата през 1982 година реставрация, поради липса на средства, е била прекъсната за много дълъг период от време.

През миналото лято, след като специална комисия отчела повредите, Община Бургас е отпуснала пари за извършване на така нареченото аварийно укрепване. То има за цел да съхрани фреските за период от няколко месеца до една година, докато започне цялостната реставрация.

Църквата "Света Анастасия" е уникална по рода си. Датира от IX- ти век и първите стенописи в нея са от същото време. Счита се, че тя и храмът, чийто основи бяха открити по време на археологически разкопки на остров Свети Иван край Созопол, са едни от най- старите християнски паметници по нашите земи.  

През годините от църквата са били откраднати множество ценности- части от иконостаса, дори и отлепени от стените рисунки. Сега храмът е заключен и се отваря само за посещения на организирани туристически групи или в празнични дни при служба.

"Грижата за обекта трябва да е постоянна", казва Стоян Забунов, който участва в проекта за реставрация на "Света Анастасия" повече от двадесет години- още от самото му стартиране.

Снимки Татяна Байкушева и архив Стоян Забунов

http://www.factor-bs.com/news-12744.html





Ключови думи: Реставратори, Света Анастасия, Бургаски залив, Татяна Байкушева, Стоян Забунов,

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |