В новините
 
01.02.2010 06:08   Новината е видяна 6729 пъти
Избраха проекта за паметник на поетесата Петя Дубарова

Вече е ясно как ще изглежда паметника на поетесата Петя Дубарова в Бургас. След 2 седмици гласуване в интернет и двудневни обсъждания на журито, в които участваха и авторите на идейните концепции, днес /28 януари/ бе обявен победителят в конкурса за паметник на именитата поетеса.
Проектът бе избран сред 24 творби на скулптори от цялата страна. Той е дело на бургаския автор Радостин Дамасков /1-ви в гласуването с 1403 гласа и журито/ и „отразява най-точно духовността на Петя”. Това сподели майката на поетесата Мария Дубарова по време на пресконференция, провела се в градската художествена галерия „Петко Задгорски”, в която са изложени всички участващи в конкурса произведения.
В срещата взеха участие кметът на Бургас Димитър Николов, зам.-кметът по култура и образование Йорданка Ананиева, членовете на журито и представители на инициативния комитет за изграждане паметник на Петя Дубарова.
На второ място се класира творбата на Бойко Митков, а третото място бе отредено на Георги Георгиев. Поощрителна награда бе връчена на Красимир Яков.
Кметът Николов награди отличените творци и заяви, че е доволен от от големия интерес и силното участие в интернет- гласуването. „Съвпадението на оценката от журито и резултата от гласуването в интернет за първото място говори за това, че е избран най-сполучливия и най-достоен проект”, допълни още Димитър Николов.
Конкурсът за избор на проект бе проведен при пълна прозрачност и широка публичност. Оценяването на проектите бе извършено от 7-членно жури в състав проф. Митко Динев от Съюза на българските художници, арх. Маргарита Бъчварова от Съюза на архитектите в България, Николай Дубаров – главен художник на община Бургас, Мария Дубарова – майка на поетесата Петя Дубарова, Елица Дубарова – уредник в Дом-музей „Петя Дубарова” и председател на Инициативния комитет и Весела Йорданова – директор на общинска дирекция „Култура, маркетинг и връзки с обществеността”.
Седмият участник в журито бе общественият глас на хората, гласували по интернет и в БХГ „Петко Задгорски”. Участие в интернет- гласуването са взели повече от 10 000 граждани от страната и чужбина, а обсъждането на журито се проведе при отворени врати, за да може всеки, съпричастен с кампанията, да присъства.
При своя подбор журито е следвало критерии като начин на представяне, ситуиране на определеното място, връзка със средата, внушение, душевност и др.
Паметникът на поетесата Петя Дубарова ще бъде разположен на най-подходящото за това място- в Морската градина на Бургас, до този на Христо Фотев и ще гледа към морето.


Ключови думи: поетеса, Петя Дубарова, конкурс, паметник,

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерияАрхив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |