В новините
 
23.02.2010 07:30   Новината е видяна 5404 пъти
Знаменитият филм „Ана Каренина” на Соловьов част от програмата на „София филм фест на брега”

Осмото  издание на „София филм фест на брега” ще се проведе от 11 до 19 март 2010 г., стана  ясно днес /04.02/ на нарочна пресконференция, в която взеха участие Йорданка Ананиева – зам.-кмет „Култура и образование” при Община Бургас, Йорданка Ингилизова – представител на „София филм фест” за Бургас, проф. Георги Дюлгеров – художествен директор на Фестивала и Борислав Чакринов – Директор на ДТ „Адриана Будевска”.

    В тазгодишното издание на „София филм фест на брега” ще бъдат представени 20 игрални филма и програма от късометражни филми „Jameson”, като прожекциите ще са в кино „Тракия”. Запазва се традицията всички български филми на фестивала да бъдат представени лично от творците, а тази година това са: „Зад кадър” на проф. Светослав Овчаров и „Европолис: Градът на делтата” на Костадин Бонев.

    На  фестивала отново ще се присъдят три награди „Сребриста чайка” – за игрален филм – награда на журито, на публиката и за късометражен филм. Изборът на призьор за късометражните ленти от програма „Jameson” ще се определи чрез гласуване на зрителите и на журито. Ще бъде спазена традицията Бургаският духов оркестър да свири старинни валсове на откриването на големия „София филм фест” в София, а дни след това и на площада пред Община Бургас за откриването на Осмото издание на фестивала в града.

    Тази  година акцент в кинофестивала е знаменитият филм на Сергей Соловьов – „Ана Каренина” сниман 14 години. Самият режисьор е един от очакваните гости на Осмия „София филм фест на брега”. В програмата са включени още 10 филма балканско кино. Очакван е филмът на талантливия германски режисьор Фатих Акин, когото бургаската публика познава от „Музиката на Истанбул“ и „На прага на рая“. Сега в афиша е включена най-новата му лента „Храна за душата”. Публиката ще има възможност да види и призьорът на тазгодишния фестивал в Кан - „Бялата лента – една немска детска история” на австрийския режисьор Михаел Ханеке. „Сън” на вече печелилия награда от бургаския фестивал корейски режисьор Ким Ки Дук също влиза в програмата, както и „Прислужничката“ на чилийският режисьор Себастиан Силва, израелският „Ливан“ на Самуел Маоз, иранският „Запази спокойствие и брой до седем“ на Рамин Лавафпур и още няколко специално подбрани ленти, които ще станат ясни за зрителите дни преди фестивала.

    „София  филм фест на брега” е организиран  от Община Бургас, „Арт фест”, ДТ „Адриана Будевска”, под патронажа на кмета  Димитър Николов. Фестивалът стартира през 2003 г., като част от големият „София филм фест”. Негов художествен директор е проф. Георги Дюлгеров. По традиция събитието се провежда през март и стартира три дни преди края на големия фестивал в София и дава възможност на жителите и гостите на града да се докоснат до най-новото и най-доброто от българското и световното кино.
 




Ключови думи: София филм фест на брега, Йорданка Ананиева, Йорданка Ингилизова, Георги Дюлгеров, Сергей Соловьов,

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |