В новините
 
22.03.2010 05:43   Новината е видяна 4767 пъти
Проектът „Живот за Бургаските езера” спечели 1 775 00 евро по програма ЛАЙФ+

      Българско дружество  за защита на птиците (БДЗП) стартира втория си проект по програма ЛАЙФ+ - „Живот за Бургаските езера”. Той ще се изпълнява  на територията на община Бургас в продължение на четири години.

      Средствата за реализиране на дейностите по проекта са получени от финансовия инструмент на Съвета на Европа – ЛАЙФ+ „Природа и биоразнообразие”. Партньори на БДЗП са Община Бургас, „Черноморски солници” АД и неправителствените природозащитни организации Кралско дружество за защита на птиците/BirdLife -Великобритания и Българска фондация „Биоразнообразие”.

      Общият бюджет на проекта е 1 775 006 евро, като 75 % от тях са безвъзмездна помощ от програмата на Европейския съюз, а останалите средства са осигурени от БДЗП и партньорите му.

      Параметрите на проекта  бяха представени на пресконференция  в Бургас. В нея взеха участие  зам.-кметът по евроинтеграция и екология на местната община Атанаска Николова, ръководителят на „Живот за Бургаските езера” Константин Господинов и Нада Тошева – изпълнителен директор на БДЗП.

      Проектът има  за цел да осигури дългосрочно  и самостоятелно опазване на Бургаските езера и тяхното видово разнообразие в полза на гражданите на областния  град и България.

      Неговата уникалност е в това, че си партнират НПО, местна власт и бизнес, които ще работят заедно в името на обща кауза, отбеляза Атанаска Николова. Тя прие специалните поздрави към Община Бургас за съдействието при подготовката на проекта, отправени от Нада Тошева.

„Живот за Бургаските езера” предвижда дейности за възстановяване и поддържане на благоприятно природозащитно състояние на трите бургаски езера  – „Вая”, „Мандра” и „Атанасовско”. Това ще бъде постигнато чрез пряко опазване на пет вида птици, застрашени от изчезване в световен мащаб – малък корморан, къдроглав пеликан, голям воден бик, както и белооката и тръноопашатата потапници. Проектът ще бъде полезен и със създаването на механизми за управление на три важни за опазване защитени зони от националната екомрежа НАТУРА 2000, а именно „Мандра-Пода”, „Езерото Вая” и „Атанасовско езеро”. Езерният комплекс е част от втория по важност миграционен път на стария континент „Виа Понтика”, който има голяма стратегическа стойност за Европейския съюз.

Българско дружество  за защита на птиците е единствената в България природозащитна неправителствена организация, която има одобрени два проекта от Европейския съюз по финансовия инструмент на Съвета на Европа ЛАЙФ+ - „Природа и Биоразнообразие”. Първият от тях е „Опазване на царския орел и ловния сокол в ключовите за тях места от мрежата НАТУРА 2000 „България” LIFE07/NAT/BG000068.




Ключови думи: дружество за защита на птиците, община Бургас, НАТУРА, лайф+,

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |