В новините
 
08.10.2004 06:54   Новината е видяна 7804 пъти
Общинският съвет в Бургас- рекордьор по спрени решения
Сегашният общински съвет в Бургас е рекордьор по спрени от областния управител решения. Правото си на вето Иван Витанов е упражнил при 27 от решенията на местните парламентаристи. За истински рекорд може да се отбележи фактът, че още първото решение от първото заседание на съветниците беше оспорено. Процедурата по избора на председател на общинския съвет беше нарушена. Витанов дори оспори решението в съда. Делото обаче беше прекратено, след като съветниците гласуваха наново за председател на местния парламент и този път спазиха собствената си наредба. Само в два от случаите, Бургаският окръжен съд не е уважил искането на областния управител да се спрат, взети от съветниците решения. За сметка на това, магистратите са отменили 7 от решенията, които ОбС е взел. Три от делата са прекратени, а други две все още чакат решение. При някои от спрените решения, съветниците са се разпореждали с държавна собственост, сочи справката на областна администрация. Такъв е случаят с остров Света Анастасия. На свое заседание, местният парламент одобри проект за участието на община Бургас за поставянето на мемориален кръст на Св. Апостол Андрей Първозвани. Имотът обаче е публична държавна собственост и не е извършено деактуване в полза на общината, което е и причината решението да бъде спряно.
Друго решение, което областният управител атакува беше свързано с правилника за дейността на обществения посредник или т.нар. омбудсман. В правомощията на посредника съветниците бяха включили и “защита правата на гражданите, нарушени от действие или бездействие на държавните органи и техните администрации”. Мотивът на бургаския губернатор за спиране на решението е, че общественият посредник може да защитава правата на гражданите само от действията на местната власт. Съветниците поправиха недоглеждането си още на следващата сесия, а председателят на местния парламент Лена Бахчеванова заяви, че точно това действие на областния е малко пресилено. “Все пак става въпрос само за две думи и ние можем да ги оправим и без да се спира решението ни”, заяви тогава Бахчеванова. Друг е въпросът, че държавните администрации на местно ниво остават без контрол. Това не е в правомощията на обществения посредник, а омбудсманът в столицата надали ще може да обикаля цяла България, за да разрешава регионалните проблеми. Някои от решенията са спрени заради пропуснати срокове- такъв е случаят с общинската агенция по приватизация и дяловото участие на община Бургас в търговски дружества. Бургаският универсален магазин също се превърна в ябълка на раздора между съветниците и областния управител. На свое заседание от 29 юли, местният парламент реши да възложи на ликвидатора на универсалния магазин изработването на проект за паркинг. Паркингът пък да се отдаде под наем до приключването на процедурата по ликвидация на магазина, приеха тогава съветниците. Тяхното решение беше спряно, защото в него липсва индивидуализация на лицето, на което са възложени задачите, т.е. на ликвидаторът. “Няма данни за местоположението и площта на обекта, който трябва да бъде построен, липсва и акт за общинска собственост на терена, върху който ще се изгради паркингът”, се казва в мотивите, с които Иван Витанов е спрял решението. Заради процесуални нарушения са спрени две решения. Едното касае съдбата на “Спортни имоти, паркинги и гаражи”. След като не приеха ликвидацията на дружеството, в залата съветниците поискаха кметът да инциира процедура за концесията на Спортни имоти. Това решение обаче беше спряно, защото предложението е направено от съветник, който няма нужната компетентност, не са били изслушани и становищата както на некомпетентния вносител, така и на водещата комисия.

СЕСИИ НА ОБЩИНСКИ СЪВЕТ - протоколи и решения




Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |