В новините
 
09.04.2010 05:20   Новината е видяна 5941 пъти
В Созопол стартира литературен форум с участието на писатели, студенти и преподаватели от Нов Български университет

В Созопол стартира литературен форум с участието на писатели, студенти и преподаватели от Нов Български университет, съобщиха от пресцентъра на общината. Литературният форум ще се проведе утре в Художествената галерия в града, като в него ще вземат участие проф. Михаил Неделчев, доц. Едвин Сугарев,писателите Йорзан Евтимов и Емилия Дворянова.

Литературното събитие ще бъде открито от 14.30 часа с кръгла маса „Под сенките на облаците- подир 100 години”. От 17.30 ч. ще бъде представен сборникът „Христо Фотев” в българската литература и култура” от поредицата „Литература на НРБ” на департамент” Нова българистика”. Участие в презентацията на сборника ще вземат авторите, участващи в него, бургаски автори и проф. Михаил Неделчев.

На 10 април, събота участниците в литературния форум ще посетята две от най-емблематичните созополски църкви. Предмидена е кратка лекция на Мария Огойска за богородичната символика на иконите в старата Богородична църква. Историята за построяването на т.нар. Бежанска църква „Св.св. Кирил и Методий” ще разкаже в кратка беседа Михаил Неделчев. Темата с църковното наследство ще бъде продължена с посещение на манастира „Св. Георги” и старата гръцка църквица в Поморие.В следобедните часове участниците във форума ще посветят работата си отново на Созопол. Темата на творческия модул е „Созополският текст в българската култура. Михаил Неделчев ще направи въведение в темата като представи идеята си за поетическа антология „ Градът на спасението”. Предвиден е разговор за созополските творби на Георги Господинов, Йордан Ефтимов и Борис Роканов.Биляна Курташева в кратка беседа ще представи малката антология за Созопол”Вдъхновение от Созопол”, последвана от кратък разказ от Дария Паунова- Зафирова за художниците Александър Мутафов и Яни Хрисопулос.Същият ден е предвиден и вечерен модул, който ще бъде осъществен от студентите в специална дискусия върху теми за Созополския текст в българската култура в къщата на НБУ.

Неделя е последният ден от литературния форум посветен на Созопол. Емилия Дворянова, Йордан Евтимов, Мария Огойска и Михаил Неделчев ще направят кратък обзор за участието им и участието на на департамент „Нова българистика”в целия проект, както и по темата за присъствието и характера на ранноесенните празници на изкуствата „Аполония”,Созопол.Събитието ще завърши с импровизирано творческо писане със студенти.Студентите, които имат художествени заложби заедно с преподавателите и писателите Йордан Евтимов и Емилия Дворянова ще импровизират създаване на художествени текстове за Созопол.




Ключови думи: литературен форум, Созопол,

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |