В новините
 
09.05.2010 14:01   Новината е видяна 5483 пъти
65-годишнината на Победата във Великата отечествена война 1941-1945г

ГЕНЕРАЛНО КОНСУЛСТВО НА УКРАЙНА ВЬВ ВАРНА
65 години ни разделят от онези майски дни, когато отзвучаха последните залпове на най-страшната и най-кръвопролитната война в историята на човечеството. Безсмъртен подвиг на победителите, които защитиха свободата и независимостта на Родината си, освобождаваха родна си земя от чуждестранно нашествие, донесоха свобода на поробени народи в Европа.

    Втората световна война отне живота на най-малко 5,3 млн. украинци, тоест всеки шести жител загинал по време на тази кланица в Украйна. Още 2,3 млн. украинци бяха изпратени  за принудителен труд в Германия. Напълно или частично бяха разрушени над 7 хил. големи и малки градове и 28 хил. села, в резултат на което около 10 млн.души са останали без покрив.
    Тъй като войната е причинила щети за Украйна повече отколкото във всяка друга страна в Европа, икономическите загуби достигнаха зашеметяващ мащаб. Напълно или частично са разрушени повече от 16 хил. промишлени предприятия, това е над 40 на сто процента от цялата икономика на републиката.
    На Украйна, на нейния икономически потенциал, на човешките й ресурси, специалните надежди бяха възложени и от двете воюващи страни. Това на своя ред определя изключително ожесточен характер на бойните действия в републиката. През 40 месеца – от 22 юни 1941 до края на октомври 1944 гг., Украйна беше епицентърът на военните действия – на нейната територия, както и цялата южна част на съветско-немския фронт винаги се провождаха активни военни действия. Именно тук се провежда по-голямата част от мащабната операция, която в крайна сметка решава съдбата на цялата война. През 1941-1944 тук бяха съсредоточени основните сили на Вермахта – 57,1% до 76,7% от общия брой на дивизиите. Важно е да отбележим, че 607 от тях са били унищожени именно на този фронт, макар че 176 вражески дивизии претърпяха поражение на другите фронтове.
    От 15 фронта на Червената армия повече от половината генерали и маршали са от украински произход. По време на войната 11,5 хиляди войници бяха удостоени със званието Герой на Съветския съюз, от които – 2069 украински, т.е. всеки пети. От 104 два пъти Герой на Съветския съюз 29 са украинците. Сред тримата, удостоени със званието три пъти Герой на Съветския съюз е нашият сънародник Иван Кожедуб.
    Уинстън Чърчил е казал: "Сред всички народи, които са били пострадали от Германия, украинският засегнат най-много. Обаче заедно с това той с цената на милиони  свои представители направи огромен принос в победата над нея".
    Ние всички прекланяме глави пред светлата памет на загиналите в борбата за чест и свобода на родината си, всички невинни жертви, живота на които е прекъснала война.
    Вечна слава на всички, които намериха смъртта си на фронта и в партизански отряди, в хитлеровски камери за изтезания и лагери на смъртта, умряха от на рани, болести, глад и страдания!






Ключови думи: Отечествена война, Украйна, русия, съветстки съю,

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |