В новините
 
09.05.2010 16:45   Новината е видяна 5855 пъти
Ученици от Бургас и региона ще премерят сили в традиционното състезание за птиците на БДЗП

Ученици от Бургас и региона отново ще премерят сили в традиционното състезание за птиците организирано от Българско дружество за защита на птиците (БДЗП). Известното като «Олимпиада по орнитология» състезание се провежда за дванадесети пореден път в нашата страна с подкрепата на Регионалните инспекторати по образование към Министерството на образованието и науката. Вече няколко поредни години в него се включват ученици от основни и средни училища не само в Бургас и региона, но също така и от Варненска, Хасковска и Кърджалийска области.
Тази година участниците в състезанието за птиците ще покажат знания в два кръга. Първият е училищен и ще се проведе във всички учебни заведения, които заявят желание да се включат в него. Учениците, в присъствието на техните учители ще трябва да отговорят на няколко въпроса, касаещи биологията, екологията и опазването на различни видове птици от нашата природа. Ще им бъде поставена и малко по-трудна задача, а именно, да разпознаят по снимков материал два вида птици и да напишат какво знаят за тях. Тестовете се проверяват по предварително създадени критерии и участниците събрали максимален брой точки се класират за следващия кръг.
Вторият кръг на олимпиадата по орнитология ще се проведе в природозащитен център «Пода», където най-добре представилите се участници в състезанието, отново ще трябва да покажат знания в две нива. Първото е теоретично – решаване на тестови задачи, а второто ниво е практично  - разпознаване на птици. При гостуването си в центъра те ще посетят и укритието за наблюдение на птици, където с помощта на специалисти ще могат да видят някои от обитателите на езерния комплекс Мандра – Пода.
Целта на съзстезанието е младите хора да се докоснат до красотата на пернатите обитатели в природата и да научат повече интересни и любопитни факти за тяхната биология и екология. Всички деца, които участват в олимпиадата ще получат грамоти, а за отличниците организаторите са подготвили много предметни награди. Най-добрите десет познавачи на птиците в България ще вземат участие в екскурзия.
С организирането и провеждането на състезанието за птиците стартира образователната програма на Дружеството за защита на птиците в рамките на четири годишен проект по програмата Лайф+ «Живот за Бургаските езера».
Първи кръг ще се състои в седмицата 17-21 май 2010 година. Вторият кръг ще се проведе в началото на юни





Ключови думи: Бургас, състезание, птици, защита на птиците,

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |