В новините
 
04.08.2010 09:41   Новината е видяна 5524 пъти
Хиляди мигриращи водолюбиви птици приютиха езерата около Бургас в последните дни на юли

Хиляди мигриращи водолюбиви птици приютиха езерата около Бургас в последните дни на юли. Това констатират експерти и доброволци на Българско дружество за защита на птиците (БДЗП) по време на редовния мониторинг на Бургаските езера, извършван по проект „Живот за Бургаските езера” към програмата на Европейския съюз LIFE+. Наблюдаваните струпвания от по няколко хиляди екземпляра от един вид ясно показва, че вече е започнала есенната миграция на птиците.
Макар и в самото начало на миграцията само в Атанасовско езеро орнитолозите наблюдаваха над 2 000 екземпляра от видовете - стридояд, саблеклюн, кокилобегач, черноопашат крайбрежен бекас,  голям и малък горски водобегач и много други. Повече от 1 000 са и жълтокраките и речни чайки, образуващи струпвания по езерата.
Разливите около комплекса от водоеми „Мандра-Пода” вече са заети от стотици лопатарки, малки и големи бели чапли и блестящи ибиси. Това са първите мигранти от тези видове, които при дългия си прелет по магистралата Виа Понтика спират за хранене и почивка на Бургаските езера.
Според специалистите птиците от тези видове, които мигрират в момента са предимно млади, все още неразмножаващи се екземпляри. Сред тях, обаче, има и възрастни птици, които ги водят по невидимата прелетна магистрала от север на юг.
Само в разливите край Слънчев бряг през почивните дни участниците в мониторинга са наблюдавали над 2 000 розови и къдроглави пеликана. Това са птици, които идват от Делтата на Дунав и спират тук да се хранят и почиват преди да продължат на юг. Орнитолозите очакват до края на август – началото на септември броят на розовите и къдроглавите пеликани значително да нарасне. По данни от предишни години максималната численост на тези огромни по размери птици в Бургаските езера по време на миграция е повече от 20 000.





Ключови думи: птици, Бургаските ezera, миграция,

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |