В новините
 
12.08.2010 12:13   Новината е видяна 6145 пъти
Държавно предприятие Пристанищна инфраструктура - събенефициент и партньор по проекта ECOPORT 8 в Бургас

Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура” в качеството си на събенефициент и партньор по проекта ECOPORT 8 проведе пресконференция в Бургас на 12.08.2010 г. В рамките на събитието беше представен проекта „Екологосъобразно управление на пристанищата от трансграничния коридор”  „ENVIRONMENTAL MANAGEMENT OF TRANSBORDER CORRIDOR PORTS” (ECOPORT 8), както и дейността на ДП „Пристанищна инфраструктура” по проекта. Целта на ECOPORT 8 е екосертифициране на българските пристанища.

Кратка информация за проекта:
В рамките на проект ECOPORT 8 (2009-2012) се предвижда да бъдат извършени изследвания и тестове, въз основа на които ще се изготви база за екологично сертифициране на пристанищата, като се вземат под внимание националните нормативни изисквания, както и тези на Европейския съюз за създаването на пилотна мониторингова система.
Като събенефициент и партньор по проекта ДППИ си поставя за цел да информира българската общественост за предоставените от Европейския фонд за регионално развитие (ЕФРР) средства за екологичното сертифициране на българските пристанища и по-специално на пристанище Бургас - първото българско пристанище, което ще бъде екосертифицирано.
Проектът „Екологосъобразно управление на пристанищата от трансграничния коридор”  „ENVIRONMENTAL MANAGEMENT OF TRANSBORDER CORRIDOR PORTS” (ECOPORT 8) е част от приоритетна ос 2  на Оперативна програма за транснационално сътрудничество в Югоизточна Европа 2007-2013. Той е одобрен за финансиране сред 1099 предложени проекта. Индикативният бюджет на целия проект е 324 200 евро, като отпуснатите от Европейския фонд за регионално развитие средства са 275 570 евро (което е 85% от общия бюджет), а средствата, които Министерството на регионалното развитие и благоустройството ще отпусне, са 48 630 евро (или 15%) .
Целта на проект ECOPORT 8 е да подобри качеството на пристанищата, поставяйки като основен приоритет предотвратяването от замърсяване на водата, въздуха и инфраструктурата в пристанищните райони и прилежащата брегова зона посредством тясното сътрудничество между научните институти и местните пристанищни власти. Друга основна цел е съхраняването на естествените ресурси в пристанищните зони и прилежащите крайбрежни територии.
Крайният резултат от проекта трябва да бъде постигане на безопасен, сигурен, екологичен и ефикасен морски транспорт, изграждане на модерни пристанища, които да осигуряват подходяща среда за цялостното икономическо развитие на страната и интеграция в международен план – в интерес на екологията, икономиката, населението и общините.
ECOPORT 8 включва пристанища от Коридор 8, за които да бъдат дефинирани общи стандарти. Партньори по проекта са пристанищните власти и научните институти от шест страни: Италия, Гърция, Румъния, Черна гора, Албания и България. От българска страна Държавно предприятие ”Пристанищна инфраструктура” (ДППИ) е партньор и събенефициент по проекта. Друг български партньор е Институтът по водни проблеми към БАН. Всички участници в проекта, са както следва:
    POLIBA - Bari Polytechnic
    IWP-BAS - Institute of Water Problems - Bulgarian Academy of Sciences
    BPICo - Bulgarian Ports Infrastructure Company
    PSP - Patras Science Park S.A.
    UNIVERSUS CSEI - Training and Innovation University Consortium
    BARIPA - Bari Port Authority
    GEOECOMAR - National Institute of Marine Geology and Geoecology
    UPT - Polytechnic University of Tirana
    DURRESPA - Durres Port Authority
    BIOKOTOR - Institute of Marine Biology
    BARHCPA - Port of Bar Holding Company
Проектът в Бургас беше представен от:
1.    Нина Петкова – експерт европейски програми и ЕС нормативна база
2.    Надежда Терзийска – счетоводител по проекта
3.    Нели Велинова – експерт по публичност и информация по проекта
4.    Стоян Димитров – координатор на проекта;






Ключови думи: Пристанищна инфраструктура, ECOPORT, Бургас, POLIBA - Bari Polytechnic, IWP-BAS - Institute of Water Problems - Bulgarian Academy of Sciences, BPICo - Bulgarian Ports Infrastructure Company, PSP - Patras Science Park S.A., UNIVERSUS CSEI - Training and Innovation University Consortium, BARIPA - Bari Port Authority, GEOECOMAR - National Institute of Marine Geology and Geoecology, UPT - Polytechnic University of Tirana, DURRESPA - Durres Port Authority, BIOKOTOR - Institute of Marine Biology, BARHCPA - Port of Bar Holding Company,

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |