В новините
 
16.08.2010 15:16   Новината е видяна 5833 пъти
Бургаският остров „Св. Анастасия” става снимачна площадка следващите 5 седмици

Бургаският остров „Света Анастасия” ще се превърне в снимачна площадка на втория игрален филм на режисьора Камен Калев с работно заглавие „Островът” през следващите 5 седмици. Това стана ясно днес, на пресконференция в Община Бургас с участието на кмета Димитър Николов, режисьорът Камен Калев, който е родом от Бургас и Елица Кацарска – изпълнителен продуцент на лентата.
    „Горд съм, че основната част от снимките ще бъдат на територията на бургаския остров, както и от изключително силното бургаско присъствие в екипа – от режисьора Камен Калев, до име в актьорската професия като Руси Чанев и продуцента Стефан Пирьов. Това ме кара да мисля, че филмът „Островът” ще донесе редица престижни награди на екипа, подобно на първата игрална лента на Камен Калев „Източни пиеси”, заяви кметът Николов.
„Филмът е голяма реклама за Бургас и за България. Община Бургас се ангажира да осигури безпрепяственото протичане на целия снимачен процес и безопасния достъп до острова”, допълни още Димитър Николов.
Камен Калев, който е и сценарист на филма, обяви, че още преди 8 години е изкарал няколко дни на острова, а след това веднага е започнал да пише сценария. „Имам личен сантимент към това място, ето защо се вълнувам толкова много, че най-накрая започваме снимките на острова”, заяви режисьорът. Той каза още, че преди години с част от екипа се мечтали как ще ангажират за главната роля Летисия Каста и че това им се струвало напълно невъзможно, но от снощи французойката е гост на Бургас именно заради „Островът”. За работата си с Летисия Каста, режисьорът разказа, че тя е страхотен професионалист. Преди да я избере за главната роля в настоящия си проект, е изгледал всички филми с нейно участие. Летисия била привлечена от интересната сюжетна линия на филма, както и личността на Калев.
Новият проект на бургаския режисьор разказва съвременна история за една обикновена любов. Заради вътрешните трансформации на главния герой тя обаче претърпява огромно развитие. Подходът е близък до „Източни пиеси”, но визуалната част и драматургията е по-художествена. Оригиналната идея е започнала от самия остров, а част от историята вдъхновена от лично преживяване на Калев. „Всеки детайл оттогава е запечатан в разказа – фараджията, човекът от ресторанта, работниците, параклиса, бившия манастир, кея”, разказа той. 
Централните персонажи на филма са поверени на френската актриса Летисия Каста, популярният в Западна Европа и САЩ датски актьор Туре Линдхарт и известните български артисти Бойка Велкова, Руси Чанев и Михаил Мутафов. Оператор е Юлиян Атанасов, работил с Камен Калев и в „Източни пиеси”.
За ролята на главния герой дълго е търсен български актьор, който да владее 2 чужди езика. Екипът е избирал варианти за актьори и от Франция, САЩ и Канада, когато от кастинг-агенцията, с която работи Куентин Тарантино, са предложили популярният датски актьор Туре Линдхарт. Той е на 35 години, но вече има над 50 роли в киното и театъра, а в Дания медиите го обявиха за „актьора с хиляда лица”.
„Любен Дилов – син е интересен човек с много добър актьорски талант”, така Камен Калев коментира актьорското присъствие в „Островът” на известния журналист и политик. Преговорите за участието във филма с едни от големите имена в българското кино Руси Чанев и Бойка Велкова пък започнали още преди 5 г. „Руси Чанев ми е като баща в проекта, той е толкова близо до филма, сърдечно участва в него, много е креативен, защото има много силен драматургичен усет”, каза още Калев.
В края на срещата Калев сподели, че ще направи всичко възможно да оправдае големите очаквания, които имат зрителите след „Източни пиеси”. „Още в Кан, веднага след първата прожекция на филма, един човек дойде и ме потупа по рамото със следните думи: „Сега започва трудното”. Камен Калев разкри, че е посетил третата вечер на „SPIRIT of Burgas” и поздрави кмета Димитър Николов за добрата организация и незабравима атмосфера, която създава фестивалът.






Ключови думи: остров Света Анастасия, Камен Калев, Бургас, Елица Кацарска,

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |