В новините
 
17.08.2010 07:04   Новината е видяна 4370 пъти
Символичните протести на ветеринарните лекари продължават в Бургас
Символичните протести на ветеринарните лекари продължават. В Бургас лекарите ще пият вода с работни униформи и протестни ленти в 11.00 часа пред РВМС- Бургас на ул. „Хан Аспарух” 36. Те се обявяват срещу липсата на ефективен контрол върху разпространението на лекарства и остатъчните вещества в суровините от животински произход, намеренията да им бъдат иззети правомощия, отказа да се отдадат ветеринарните лечебници за ползване и забавените с месеци плащания за профилактични прегледи и ваксинации на животните. На 12 август започнаха символичните протести на ветеринарите в Пазарджик. Те ще бъдат до края на месец август и ако не бъдат изплатени дължимите им съгласно сключените договори суми, ще преминат към ефективни стачни действия в началото на септември.
В декларация на Българския ветеринарен съюз, лекарите настояват за реформи, касаещи упражняването на ветеринарната професия – за да се случи това е необходим диалог между Министерство на земеделието и храните (МЗХ), браншовите организации и Български ветеринарен съюз, чиято крайната цел трябва да е защита на интересите на обществото, пише в декларацията.
В декларацията се посочва, че има занижен контрол от страна на Национална ветеринарномедицинска служба (НВМС) относно така наречената фармакологична бдителност – в момента всеки има достъп до ветеринарно медицински препарати, дори и до такива с карентен срок. В групата на лекарства с карентен срок влизат антибиотици, инсектициди, хормонални препарати и др. Това означава, че всеки стопанин на животно може да отиде да си купи такъв препарат и да го приложи на животното си. След това продукцията от това животно много лесно може да достигне до трапезата на всеки потребител. Безразборната употреба на такива ветеринарно медицински препарати при животни води при хората до повишаване на резистентността на бактериите към антибиотици, зачестяване случаите на алергии и други нежелани ефекти.
Междувременно от Варненската ветеринарна колегия към Български ветеринарен съюз категорично се разграничава от позицията, изказана от ръководството на съюза. Това става ясно в писмо изпратено от Ветеринарната колегия до Министерство на земеделието и храните, Асоциацията на свиневъдите, Съюза на птицевъдите, Асоциацията на месопреработвателите и Асоциацията на млекопреработвателите, съобщиха от министерството. Варненската колегия към БВС не счита, че е в тяхна компетентност работата, контролът и оборудването на лабораториите, изследващи остатъчни количества токсини, антибиотици и хормони в млякото, месото, яйцата и фуражите. Вносът и износът на фуражи също нямат отношение към функциите на практикуващите ветеринарни лекари.


Агенция Фокус





Ключови думи: ветеринарни лекари, Бургас,

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |