В новините
 
20.08.2010 09:50   Новината е видяна 4389 пъти
БДЗП очаква над 130 млади хора да се включат в тазгодишната природозащитна бригада на Атанасовско езеро

Над 130 млади хора от цялата страна и чужбина са заявили желание за участие в младежка природозащитна бригада „Атанасовско езеро 2010” организирана от Българско дружество за защита на птиците (БДЗП).
Желаещите да посетят едно от най-известните Бургаски езера са предимно студенти по Екология и Биология от различни университети в страната. Тази година най-много сред тях са учащите се в Софийския университет, Лесотехническия университет – София и Института по ветеринарна медицина в град Стара Загора. Интерес към опазването на природата и по-специално на птичето богатство на Атанасовско езеро проявяват и студенти от Медицинския университет в град София, както и от Американския колеж. Двама доброволци от Корпуса на мира, които в момента живеят в град Чипровци и село Антоново също ще се присъединят към природозащитната бригада, както и обучаващите се в природозащитен център “Пода” младежи от Германия.
От 23 август (понеделник) поддържан резерват „Атанасовско езеро” ще бъде домакин в продължение на 10 дни на над сто природозащитници, които с активното си участие в бригадата ще допринесат за подобряване състоянието на най-богатото на птици място в България и едно от малкото такива в Европа.
    До края на бригадата се очаква да бъдат изградени четири нови изкуствени платформи предназначени за почивка и гнездене на птичите обитатели на езерата. Две от платформите бригадирите ще построят в Атанасовско езеро, а останалите на територията на защитена местност „Пода” в непосредствена близост до намиращият се там природозащитен център, стопанисван от БДЗП. Почистване от битови отпадъци на поддържан резерват „Атанасовско езеро” съвместно с регионалната екоинспекция в Бургас също е част от работата, която трябва да бъде извършена през десетте дни на бригадата.
За всяка една от вечерите край лагерния огън организаторите са предвидили интересни и атрактивни презентации за запознаване на участниците в бригадата с работата по опазване на биологичното разнообразие в страната ни от представители на различни екологични неправителствени организации.
    Дейностите, изпълнявани по време на природозащитната бригада са залегнали в Плановете за управление на поддържан резерват „Атанасовско езеро”и защитена местност «Пода». Тази година събитието се организира в рамките на проект „Живот за Бургаските езера”, към програма LIFE+  на Европейския съюз, изпълняван от БДЗП. Бригадата е възможна и благодарение на подкрепата на Централна лаборатория по обща екология към Българската академия на науките, „М – Черноморски солници” АД и Регионална инспекция по околната среда и водите – Бургас.






Ключови думи: младежка природозащитна бригада, Атанасовско езеро, Българско дружество за защита на птиците, БДЗП, Бургаски езера, Екология, резерват Атанасовско езеро, защитена местност Пода,

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |