В новините
 
10.09.2010 06:39   Новината е видяна 6199 пъти
Община Бургас първа въвежда задължителната предучилищна подготовка за 5-годишните

Община Бургас има пълна готовност още от тази година да въведе задължителната предучилищна подготовка за 5 – годишните деца. Това стана ясно на среща инициирана от кмета на община Бургас Димитър Николов и зам.-кмета по образование Йорданка Ананиева с родители, директори и представители на настоятелствата в детските градини.
    Състоянието и базата в детските градини и училищата в момента позволява промяната да се въведе още от тази година, тъй като повече от 2/3 от тях са напълно обновени и ремонтирани, заяви кметът Димитър Николов.
Програмата, по която ще премине предучилищната подготовка няма да бъде по-различна от тази на децата, които в момента са в трета възрастова група в забавачките, успокои родителите зам.-кметът Йорданка Ананиева. Тя ще преминава, както досега под формата на игра, без бележници и оценки. Разликата е в това, че родителите ще плащат единствено за храната предоставена в градината, а таксата за нея и учебните помагала ще бъдат поети от държавата. Така средствата, отпускани от общинския бюджет ще отидат за допълнително реновиране на детските заведения.
Целта на извършваната промяна е да се обхванат децата, които в момента по една или друга причина не посещават детска градина. За Бургас това са едва 15 % или около 200 деца. За останалите, които и сега посещават редовно забавачките няма да има съществена разлика. След приключване на предучилищната за 5 – годишните, те могат да продължат с програмата за предучилищна подготовка на 6 – годишните, която и в момента е задължителна или да започнат училище.
Програмата за предучилищната подготовка на 5- и 6- годишните деца ще бъде различна, няма да се повтаря, а ще се надгражда като целта е да се извърши плавен преход към нарастващото натоварване на обучението в 1-ви клас.
В някои от отдалечените населени места, където няма необходимата база, децата ще бъдат превозвани с общинските училищни автобуси до най-близките и подходящи детски градини.
Родителите могат да са спокойни, че децата им ще получават нужните грижи, тъй като учителите ще преминат допълнителен курс на обучение, допълни още зам.-кмет Ананиева.
След като получиха подробна информация за промяната предложена от МОМН, родителите единодушно подкрепиха общинска администрация. При положение, че предложението бъде одобрено от Общинския съвет, Бургас може да се превърне в една от първите общини въвела предучилищната подготовка за 5 – годишните.
По време на срещата бе обсъдена и въведената 40% задължителна посещаемост на децата в детските заведения. От общинска администрация обясниха, че това касае само недобросъвестните родители, които записват децата си на градина, а по-голямата част от времето те прекарват вкъщи. Така заемат места в детските заведения, които реално не ползват, а и пречат на останалите родители да настанят детето си. Промяната не засяга родителите, чиито деца са болни и са предоставили удостоверение за това, нито тези, които са завели децата си на почивка.
Създадена бе и комисия от родители за осъществяване на по-стриктен контрол върху качеството и грамажа на приготвяната в детските градини храна. Тя ще извършва проверки в детските заведения на случаен принцип и ще следи за това дали децата се хранят с пълноценна и здравословна храна. Членовете на новата комисия ще дават предложения по отношение на инфраструктурата около градините и обстановката в тях. За целта ще бъде изготвена подробна програма, включваща ангажиментите на комисията, която ще бъде качена на сайта на Община Бургас – www.burgas.bg.
На същия сайт в раздел „Образование” ще бъде създаден и електронен форум за мнения и препоръки на родители. От там те ще могат по всяко време сами да се информират за всичко, което ги интересува относно работата на детските заведения на територията на община Бургас и др. въпроси.






Ключови думи: Община, Бургас, предучилищна подготовка Бургас, детски градини,

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |