В новините
 
11.09.2010 09:25   Новината е видяна 6026 пъти
Започва Международният симпозиум по скулптура в Бургас
След броени дни в Бургас стартира първото издание на възстановения след 20-годишно прекъсване Международен симпозиум по скулптура в камък – едно от емблематичните събития за културния живот на града ни до края на 80-те г.
За две седмици – от 15 септември до 1 октомври, в Морската градина /алеята зад Уиндсърф клуб – Бургас/ ще се съберат, за да обменят идеи и да творят заедно на открито автори от различни градове и държави. Официалното откриване на пленера е насрочено за 16 септември /четвъртък/ от 10.00 часа.
30 проекта се съревноваваха за участие в престижния симпозиум. Оценяването на предложенията се извърши от 5-членно експертно жури, което допусна 8 творци до участие в тазгодишното издание на пленера. Това са произведенията на скулпторите Кунчо Кунчев /”Древен силует”/, проф. Иван Славов /”Контрасти”/, Николай Коев /”Развитие”/, Георги Донов /”Риба”/, Милена Младенова /”Човекоптици”/, Живко Седларски, Радостин Дамасков /”Венера от морето”/ и италианският скулптор Джозепе Страно /”Scagle” от ит.ез. мрамор/.
Проектите бяха оценявани на базата на представен от авторите пластичен проект, писмено защитена авторска идея, творческа автобиография и попълнени формуляри за участие. Критериите, които членовете на журито са следвали при своя подбор са начин на представяне, ситуиране и връзка с парковата и градинска среда, биография на автора и участия в други симпозиуми по скулптура.
Камъкът, с който ще работят авторите, е врачански варовик и се предоставя от Община Бургас. Съгласно регламента създадените по време на пленера скулптури остават собственост на Общината. Идеята е те да бъдат използвани за естетическо обогатяване на парковата и градска среда на Бургас.
Международният скулптурен симпозиум се организира съвместно от Община Бургас, Министерство на културата и Съюза на българските художници.






Ключови думи: Бургас, симпозиум, пленер, Община Бургас, скулптура,

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |