В новините
 
13.09.2010 07:26   Новината е видяна 5371 пъти
Алиансът по туризъм подкрепя идеята за 9% ДДС
До момента българите бяха дискриминирани, защото плащаха за туристически услуги 20% ДДС

Алиансът по туризъм в югоизточния регион /АТЮР/ подкрепя предложението на премиера Бойко Борисов и на бургаските депутати от ГЕРБ за въвеждането на единно ниво от 9% ДДС за туризма.

Смятаме, че новият праг е икономически обоснован и ще доведе до равнопоставеност за всички заети в бранша – коментира председателят на АТЮР Мария Инджова.

Според нея до момента от разликите в нивата на ДДС са печелили малка част от туроператорите, а загубите са били основно за туристите и хотелиерите, тъй като по-голямата част от легловата база в България е създадена за индивидуален туризъм.

АТЮР прогонозира, че 9% ниво на данъка ще има стимулиращ ефект върху туристическия сектор през следващия сезон. Мария Инджова смята, че след данъчната корекция голяма част от местното население в общините Бургас, Несебър, Царево, Поморие, Приморско и Созопол също ще може да стане доставчик на услуги в тази сфера, което е пример за добра социална политика в условията на икономическа криза. По този начин ще се създадат условия за излизане на светло на приходите от „сивия” сектор. Разчетите показват, че при заплатени 9% ДДС останалите икономисани 11% от досегашната ставка ще могат да бъдат вложени в намаляване на цените на услугите, в обучение на персонала и повишаване на заплатите, което ще доведе до ръст в потреблението.

Председателят на алианса твърди, че съпротивата на туроператорите е разбираема, защото те разбират, че ще изгубят привилегированото си положение спрямо всички останали страни в този сектор от икономиката.

До момента българите бяха дискриминирани, защото плащаха за туристически услуги 20% ДДС, а за същото организираните чуждестранни групи заплащаха 7%.




Ключови думи: туристически услуги, туризъм, Бургас,

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |