В новините
 
13.09.2010 07:28   Новината е видяна 4763 пъти
Арт академия по скулптура събра творци от няколко поколения в Ахтопол

Скулптурните произведения са изложени в двора на гръцкото училище

Преподаватели и студенти от НХА в София и художествените академии в Белград, Скопие и Тракийския университет в Одрин, почитатели на изкуството, гости и жители на Ахтопол се събраха в гръцкото училище на представянето на скулптурната експозиция на участниците във Втората международна лятна академия „Ахтопол 2010”.

Експозицията откриха зам.-ректорът в НХА проф. Митко Динев и кметът на Царево Петко Арнаудов. Кметът връчи и официалните сертификати на участниците. На събитието присъстваха още проф. Анна Бояджиева- зам.-ректор в НХА, и деканът на Факултета по изящни изкуства проф. Николай Драчев.

Скулптурните произведения са изложени в двора на гръцкото училище и на фона на характерния морски пейзаж наоколо представляват оригинална художествена галерия и рядка гледка за гостите на града.

Идеята да се разменят студенти от чуждестранните академии с наши преподаватели и обратно особено е допаднала на гостите от Балканите. Проф. Петър Бонев от катедра „Резба” обясни, че проектът има за цел да се създават и развиват по-близки връзки с преподавателите от партньорските академии. Според него лятната академия в Ахтопол е възможност за контакти и обмен на нови методи на преподаване.

Скулпторът доц. Цветослав Христов сподели впечатленията от съвместната си работа със сръбския студент Петър от Белградската академия, асистирал му през десетте дни творческа работа. Той разказа с каква лекота двамата са създали скулптурата, която нарекли „Аз, Петър и Вал”.

„С младежа много си допаднахме, харесаха ми неговата енергичност,оптимизма и широката му усмивка”, каза доц. Христов. Според него идеята за размяна на преподаватели е не само интересна, но и новаторска. Организирана в такъв формат, лятната академия в Ахтопол създава условия за творчески контакт мужду опитния автор- скулптора, и прохождащите творци - студентите.

В съвместната им работа скулпторите от партньорските академии установили , че най-много ги обединява балканският дух, балканският пластичен език и балканското чувство за самосъхранение чрез изкуството. „Ние винаги сме вярвали, че Балканите са едно особено място, в което се създава изкуство, различно от Европ а и света. И това е едно от нещата , което ни прави много близки”, каза скулпторът.

Международната лятна академия се осъществява със съдействието на община Царево и кметство Ахтопол. В гръцкото училище, което е творческа база на НХА , е експонирана и музейка сбирка. Сградата е отворена за граждани в сряда и петък.

http://factor-bs.com/news-16645.html




Ключови думи: Скулптурни произведения, изкуство, Ахтопол, лятна академия, Петко Арнаудов, Анна Бояджиева, Николай Драчев.,

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |