В новините
 
15.09.2010 15:51   Новината е видяна 5800 пъти
Антон Дончев се завръща в родния Бургас

Живият класик на българската литература Антон Дончев е тазгодишният гост на "Завръщане в Бургас", насочена към успелите в страната и по света бургазлии. Писателят, който тази година навърши 80 години, ще пристигне в родния си град на 21 септември. На специална церемония в Община Бургас ще му бъде връчена статуетка на Св.Николай Чудотворец. Антон Дончев ще напише своето послание към бургазлии в специалната книга на инициативата, в която вече са писали обръщения Райна Кабаиванска и Георги Калоянчев.
На срещата с писателя ще бъде прожектиран и специално изработен филмов колаж, израз на почитта на бургазлии към него. За Антон Дончев ще говори и проф. Калина Лукова от Бургаски свободен университет.
Тази година към организацията на кампанията „Завръщане в Бургас” се присъединиха и граждани - Лина Славова и Марияна Добрева. Те организират събитие, предвидено също за 21 септември, което  ще се проведе в емблематичния за града ни район до Часовника и ще поведе бургазлии във вълнуващо пътуване в миналото.
На специален екран ще се прожектира документалният филм на Никола Ковачев за Бургас „Стъргалото”, заснет през 1975 г. Всеки желаещ ще може да си направи снимка за спомен в дрехи отпреди няколко десетилетия.
Всеки, който иска да помогне за увеличаването на архива от вещи, снимки, документи ще може да остави контакт за обратна връзка и впоследствие да разкаже спомените си, увериха организаторите.
Представители на гражданската група ще документират спомените на бургазлии за отминалите времена. Всеки ще може да предостави снимки или документи от личния си архив, които след обработка ще му бъдат върнати лично, увериха организаторите.
В специална шатра бургазлии ще могат да се срещнат и разговарят лично с именития си съгражданин Антон Дончев , както и да научат нещо повече за историята на киното в града ни.
От гражданската група запазват останалите инициативи като изненада за 21 септември.
Инициативата „Завръщане в Бургас” стартира през 2007 г. Първият гост бе Иван Ванев, автор на текста на песента "Бургаски вечери”, а след него в родния Бургас се завърнаха композиторът Тончо Русев, оперната прима Райна Кабаиванска и актьорът Георги Калоянчев.
Тазгодишният гост-Антон Дончев е роден на 14 септември 1930 г. в Бургас. Творбата му “Време разделно” е един от най-известните български исторически романи и сред най-прочутите ни творби в световната литература. Преведена е на 25 езика с тираж 2 милиона копия.
Романът е включен в програмите по славянски филологии на множество университети. В Америка книгата е номинирана за най-добър исторически роман, а с тази чест се удостояват само американски писатели.
Само преди ден-на 14 септември, Антон Дончев бе отличен с орден "Свети свети Кирил и Методий" от президента Георги Първанов. Авторът получи държавното отличие за особено значими заслуги в областта на културата.
снимка bnr.bg





Ключови думи: Антон Дончев, Завръщане в Бургас, бургазлии, Райна Кабаиванска, Георги Калоянчев,

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |