В новините
 
16.09.2010 12:37   Новината е видяна 5095 пъти
В Бургас започна Международният симпозиум по скулптура в камък

„Днес, възстановяваме едно от емблематичните за културния живот на града ни събитие до края на 80-те години – Международният симпозиум по скулптура в камък. С това Бургас отново ще се нареди сред европейските градове, които развиват това трудоемко, но изящно изкуство”, това каза зам.-кметът по култура Йорданка Ананиева при откриването на първото издание след 22-годишно прекъсване на престижния Международен симпозиум.
На срещата, която се състоя на алеята зад Графичната база в Приморски парк, присъстваха 8-те творци, които ще вземат участие в тазгодишното издание на пленера – Кунчо Кунчев /”Древен силует”/, проф. Иван Славов /”Контрасти”/, Николай Коев /”Развитие”/, Георги Донов /”Риба”/, Милена Младенова /”Човекоптици”/, Живко Седларски, Радостин Дамасков /”Венера от морето”/ и италианският скулптор Джозепе Страно /”Scagle” от ит.ез. мрамор/.
Скулпторите изказаха благодарности към кмета Димитър Николов за желанието и усилията по възстановяване на симпозиума по скулптура и връщане на славата на града в това изкуство. Те бяха избрани от общо 30 подадени за участие в пленера проекти.
В продължение на две седмици алеята в Морската градина ще се превърне в своеобразна атракция за жителите и гостите на града. Мястото е избрано така, че всички ценители на изкуството могат да станат свидетели на тайнствения процес по извайване на грубия и необработен камък.
До 1 октомври авторите ще превърнат 15 каменни блока от врачански варовик, предоставени от Община Бургас, в изящни образи и форми, които след това ще красят парка в к-с „Изгрев”.
Международният скулптурен симпозиум се организира съвместно от Община Бургас, Министерство на културата и Съюза на българските художници.


Ключови думи: Burgas, Бургас, симпозиум, скулптура, пленер, Община Бургас,

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерияАрхив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |