В новините
 
29.09.2010 08:20   Новината е видяна 6386 пъти
Бургас и Краснодар подновиха своето побратимство

Делегация от Община Бургас, водена от зам.-кмета Красимир Стойчев, взе участие в празненствата по случай 217-годишнината от основаването на Краснодар. Така бургазлии показаха уважение към руския град-побратим и върнаха жеста на кмета Владимир Евланов, който гостува в Бургас на неговия празник Никулден през 2008 г.
Краснодарци се проявиха като любезни домакини и обградиха с внимание своите гости.
Освен бургаската, на празника присъстваше делегация от десетмилионния китайски град Харбин /водена от кмета Лин До/, както и делегация от немския Карлсруе /водена от зам.-кмета Волфрам Ягер/, които също са побратими на Краснодар.
По време на официалния прием, организиран за чуждестранните гости, Красимир Стойчев предаде сърдечни поздрави от кмета Димитър Николов към руския му колега и всички краснодарци. След това бе подписан договор за възобновяване на занемарените през последните години побратимски връзки между двата града. По време на проведените официални и неофициални разговори се разбра колко много неща ги сварзват. Например - един от настоящите заместници на Владимир Евланов е израснал на краснодарската улица „Бургас” и е гледал филми в кино „България”. Негова колежка пък спомена, че дъщеря й е участвала на турнир по художествена гимнастика в град Бургас. От своя страна българската делегация разказа за големия търговски комплекс, който всички бургазлии знаят като „Краснодар”, както и за х-л „Кубан” в Слънчев бряг.
И Бургас, и Краснодар се наричат „зелени” заради обилната и добре поддържана растителност в тях. И двата града се развиват бързо и успешно. В Краснодар живеят около 800 000 души, но се очаква скоро той да стане милионник. В момента местната власт реализира изключително амбициозна програма за строителство на нови градски микрорайони, които да поемат нарастващото население.
Ценно съдействие на българската делегация по време на престоя й оказа Емил Тасев – представител на организацията на българите в Краснодар. Техният брой никак не е малък – близо 3500 души в цялата област. По време на празничните прояви те имаха собствен щанд, представящ българската национална кухня.
Град Краснодар, основан под името Екатеринодар, е столица на кубанските казаци. В програмата на чуждестранните делегации беше включено посещение в конезавод „Олимп Кубан”, където се отглеждат и развъждат елитни породи коне. Там зам.-кметът на Бургас Красимир Стойчев взе участие в церемония по посвещаване в казачество. В конезавода той се запозна с музикант от самодеен казашки ансамбъл, който се оказа с български корен. Красимир Стойчев пое ангажимент именно този ансамбъл да бъде поканен за участие в Международния фолклорен фестивал на Бургас догодина.






Ключови думи: Бургас, Краснодар, побратимяване,

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |