В новините
 
01.10.2010 12:21   Новината е видяна 5786 пъти
Мария Неделчева: Централен проблем в страните със зараждаща се демокрация е спазването на Конституцията и решенията на съдебната система.
В Брюксел се състоя първата дискусия по поредния доклад, който изготвя евродепутатът Мария Неделчева от името на ЕНП. Темата на документа е „Предизвикателствата пред демокрацията и конституционните текстове в страните от Африканския, Карибския и Тихоокеанския басейни (АКТБ) и в ЕС” и беше презентиран от г-жа Неделчева в Комисията по политически въпроси на Съвместната Парламентарна Асамблея АКТБ-ЕС.

Най-напред Мария Неделчева акцентира върху важността на темата и заяви: „Нека не забравяме, че в думата „демокрация” има „демос” и „кратос”, т.е. докато съществуват народите и властта, тази тема винаги ще бъде актуална”.

Тя обърна внимание на няколко съществени момента и на първо място посочи необходимостта да се помни, че демокрацията има различни форми.

„Често в Европа имаме тенденция да вземем един модел (пряка/непряка демокрация) и да съдим за реалността в зависимост от това дали тя съответства или не на този модел. Аз обаче призовавам към друга: нека най-напред внимателно анализираме различните реалности в различните страни и тогава обогатим изначалните си модели. Нека несъответствието с даден модел не бъде смятан за недостатък, а за възможност за предимство”, обоснова тезата си Мария Неделчева.

Като следващ по важност елемент, засягащ демокрацията, българският евродепутат определи необходимостта да се обърне специално внимание на „недолюбените чеда на демокрацията” – политическите партии. Убеждението на М.Неделчева е, че те имат централно място и роля в демократичния процес, а това пък налага да се обърне специално внимание на въпросите, свързани с тяхното финансиране, статут и функциониране.

За да могат демокрацията и конституционните текстове да бъдат защитени, е необходима независима съдебна система, категорична е г-жа Неделчева. Нещо повече: тя изрази ясно становище, че е необходимо предвиждането на механизми за спазването на решенията на съдебната система. Това важи и за конституциите – сами по себе си като текстове те не са гаранция за добре функциониращ режим и е важно в тях самите да са предвидени механизми за спазване на написаното в текстовете.

„Едва когато се спазват Конституцията и решенията на съдебната система, гражданите ще имат доверие в техните институции. А това е централен проблем в страните, поели по пътя на демокрацията: вярата и доверието в институциите определят гражданското съзнание”, обобщи в изказването си Мария Неделчева.






Ключови думи: Мария Неделчева,

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |