В новините
 
03.10.2010 17:06   Новината е видяна 5684 пъти
Стартира програма за саниране на общите части в блоковете
Нова схема за жилищна политика ще позволи от 2011 г. да се  финансира санирането на общите части в многофамилните сгради – това съобщи Христо Станков от Министерството на регионалното развитие и благоустройството на конференция  в Международен панаир Пловдив. Целта е да се повиши енергийната ефективност на панелните блокове, добави той.

Това е първата европейска мярка   за саниране на сгради в етажна собственост и ще се осъществява в рамките на оперативна програма "Регионално развитие". С нейна помощ ще могат да се поправят покриви, фасади, дограма, стълбища, асансьори,  водопровод и елмрежа. За тази цел са предвидени 40 млн. евро, като ще се финансират проекти на сдружения на собственици.

Презентацията на МРРБ за действащите и бъдещи мерки по оперативни програми бе част от конференцията „Чешки технологии за околната среда и възобновяеми източници в България“, организирана от Посолството на Чешката рупублика в България като част от официалното участие на страната в 66-ия Международен технически панаир. Това е една изключително важна тема, по която фирмите и държавите могат успешно да си партнират, заяви в своето приветствие Мартин Клепетко, посланик на Чехия у нас. Тя е една от най-напредналите европейски държави в областта на „зеления бизнес“, енергийната ефективност и екологията.

Програмите за териториално сътрудничество са общо 11 и водещ критерий за финансиране на проектите е да имат трансграничен ефект, подчерта Христо Станков от МРРБ. Той заяви, че потенциалът на България е да използва голямото количество води и биомаса, които има, да изгражда водни и вятърни електроцентрали. Затова с предимство ще бъдат проектите за използване на възобновяеми еинергийни източници в трансграничните райони.

2.4 милиарда евро са предвидени за финансиране на Програмата за управление на басейните на Марица, Тунджа, Арда и Бяла река през периода 2010-2015 г.. Тя бе  представена на конференцията от Атанаска Тунтова, директор на Басейнова дирекция за Източнобеломорския район със седалище в Пловдив.

Целта на програмата е да се подобри състоянието на повърхностните и подземните води и на свързаните с тях екосистеми. Планирани са различни мерки, с които ще се намали замърсяването с тежки метали, химически вещества и отпадъци от селското стопанство, ще се укрепят речните корита и крайбрежните зони, ще се възстанови природата, ще се намалят негативните въздействия от промените в климата. Над 50% от разходите ще отидат за канализации, а около 25% - за пречистване на отпадъчни води, посочи Тунтова.

Новите технологии и системи за пречистване на води, за изграждане на фотоволтаични централи, за управление на течни и твърди отпадъци бяха представени от чешки експерти. Част от конференцията бяха и срещите между фирми от бранша.

 




Ключови думи: сгради, Христо Станков, енергийна ефективност, технологии, възобновяеми източници,

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |