В новините
 
04.10.2010 09:15   Новината е видяна 5564 пъти
Резултатите от мисията ни в Хаити и Доминиканската република сочат, че временната комисия за реконструкция на Хаити трябва час по-скоро да стане действаща.
В края на август т.г. евродепутатът от групата  на ГЕРБ в ЕНП Мария Неделчева  беше на едноседмична мисия в Хаити и Доминиканската република като част от делегация на ЕП, в която имаше съществена роля и отговорност, тъй като е зам.председател на Комисията по социални въпроси и околна среда на Съвместната парламентарна асамблея АКТБ-ЕС. В изказване на заседанието на Бюрото на Асамблеята М. Неделчева представи резултатите от мисията и най-напред подчерта, че всяка информативна мисия има за цел да достигне до важни и нови елементи, касаещи дадена ситуация. „Ако вземем това предвид, бихме могли да кажем, че нашата мисия в Хаити и в Доминиканската Република е била успешна. Докладът поставя на показ елементи, които ни позволяват не само да направим равносметка на постигнатото от 12 януари до сега, но и привлича вниманието към сегашните трудности и евентуалните бъдещи решения”, обяви евродепутатът и наблегна на три аспекта от мисията: на ниво граждани и гражданско общество; на национално ниво; на европейско и международно ниво.  

По отношение  на първия аспект М.Неделчева акцентира  на ролята на младите – нужно е да има повече програми от типа на програмата "cash for work", която всъщност е единствената до момента програма, финансирана и осъществена от ЕК. Освен това е нужно младите да се чувстват приобщени с програми като инициативата на ЮНЕСКО за парламент на младите. В този контекст евродепутатът призова за постигане на повече прогрес в привличането на децата в училищата и осъществяването на кампании за задържане на момичетата в учебната система, защото „училището не трябва да бъде привилегия, а право”. Да се инвестира в младежта е нужно и за да се запълни дефицита на кадри в администрацията.  

По въпроса  за насилието над жените, който е сериозен проблем в Хаити, М. Неделчева предложи конкретни действия като например раздаването на свирки.  

Като  важна стъпка на национално ниво тя предлага правителството на Хаити да фиксира приоритети в краткосрочен, средносрочен и дългосрочен план : първо за жилищата съвместно с общинските власти, второ за децентрализацията и инфраструктурите, трето за земеделието и четвърто за образованието.

Временната  комисия за реконструкция на Хаити (CIRH) обаче е централен елемент от процесът на реконструкция, нейната мисия е да подготви бъдещата автономия на институциите в Хаити, подчерта М.Неделчева и изрази позиция, че е от жизненоважно значение тя да стане действаща възможно най-бързо.  

На международно ниво е нужно да се осигури помощ, за да се изгради една самостоятелна  държава и да се помогне на нейната  регионална интеграция.

От голяма важност е сътрудничеството с Доминиканската Република, а друг стратегически ход е бързото ратифициране на КАРИФОРУМ и засилване диалога между неправителствените организации и властите. Предпоставка за успех по думите на Неделчева е и общо действие и спазване на приетите ангажименти от различните страни.

Накрая  евродепутатът настоя на необходимостта тази проблематика да се вмести в контекста на изборите. „ЕС представлява в очите на гражданите на Хаити и на местните неправителствени организации допълнителна гаранция за прозрачност на изборния процес. Ето защо се присъединявам към призива на моите колеги в подкрепата на една наблюдателна мисия на изборите.”




Ключови думи: евродепутат, Неделчева, Хаити,

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |