В новините
 
09.10.2010 07:03   Новината е видяна 6457 пъти
Да спасим Иракли

Чист плаж - чиста съвест: за поддържан резерват в района на Иракли
В навечерието на петата година от съществуването си, и в чест на световния ден  за “ремонт на климата”, гражданска група Да спасим Иракли ще отбележи края на циганското лято с мащабно почистване на плажната ивица и с искане за обявяване на поддържан резерват в местността, където интересите не секват въпреки Натура 2000 зоната.
На 9ти и 10ти октомври, въпреки есенното време, ще се случи за 6-ти път традиционна инициатива за почистването на плажната ивица на местността Иракли. С това Гражданска група “Да спасим Иракли” ще се опита да разчисти боклуците изостанали след натоварения сезон, както и заблудата, че местността Иракли е “спасена” от неразумни планове, липса на политическа воля, разнообразни заплахи за биоразнообразието, а държавата е рекултивирала коритото на р. Вая.

С безценната помощ на община Обзор, събраните в събота и неделя до обед отпадъци, ще бъдат извозени и сортирани. Прогнозата за уикенда е есенна: от 10 и 12 градус, но вярваме, че това няма откаже никой сериозен ираклиец от свещеното му право да изчисти уникалния плаж. Да спасим Иракли се надява искрено да успее да привлече и някои от многобройните туристи, които тази година дойдоха на плажа с генераторите си и оставиха след себе си доволно количество боклуци и усещането, че нямат разбиране към традициите на плажа като културен и екологичен феномен, където всеки носи отговорност за поведението си и изнасянето на отпадъците си.

С акцията Да Спасим Иракли призовава и българската държава за спешни мерки, с които да покаже, че е налице реална воля за постигането на общи за държавата и обществото цели, каквато е опазването на уникалното биоразнообразие на страната ни в няколкото останали диви местности по Черноморието ни.

Гражданска група Да спасим Иракли вижда чудесна възможност за демонстриране на политическа отговорност в обявяването на “поддържани резервати” в местностите Иракли, Камчийски пясъци и Кара дере, (където само преди дни е започнал нов строеж, въпреки Натура-2000 ограниченията), които имат сходни проблеми пред опазването на флората и фауната си от съмнителни инвеститори.

Вече са събрани над 6 000 подписа в подкрепа на идеята, а подпискакта продължава пътуването си из цялата страна, до момента, когато ще бъде внесена в Народното събрание.

В местността Иракли, гражданската ни група ще настоява за създаването на поддържан резерват, който отчита и опазва освен биоразнообразието, и уникалния културен феномен на бивакуването, който е живата, 40 - годишна история на хармонично съжителство на човека с природата в съвременния свят. Така за първи път страната ни ще има шанс да бъде пример и лидер за законово основано опазване на една уникална съвременна устойчива практика и да я отчете като ценност, а не като пречка.

Да спасим Иракли вижда в това и уникален шанс за България да опази уникалния реусрс на страната ни и да придаде добавена стойност в качествения, а не масовия туризъм, където връзката между човека и природата се цени и стимулира.

Спешни мерки от страна на държавата се налагат и още тъй като Гражданска група “Да спасим Иракли” установи, че след близо 5 години гражданска доброволна дейност в защита на нови морални ценности и отношение към гражданското участие и природата, резултатите са плачевни: р. Вая е унищожена, главният архитект на София Петър Диков вади разрешителни за строеж в НАТУРА 2000 зона, РИОСВ- Бургас демонстрира пълна липса на разбиране към същината на Оценката за въздействие върху околната среда и каквито и да било критерии за цялостното влияние на проекти в района на Иракли, а община Несебър крие от нас вече 3 години новия си териториално - устройствен план. Всичко това ни кара да мислим, че липсва разбиране за равнопоставеността на българските граждани пред закона.

Това беше и причината, гражданската група да привлече вниманието на Европейската Комисия върху престъпленията в зоната Иракли - Емине, след което стартира предварителна фаза на повдигане на наказателна процедура срещу България в съда на Европейската общност в Люксембург за безочливото унищожаване на р. Вая и уникалната й лонгозна растителност, както и липсата на адекватна рекултивация на мястото на престъплението, въпреки препоръките на ЕК.

Гражданската съвест за Иракли беше активизирана отново и след информацията от м.август т.г., че в 3 парцела, сред които този на главния архитект на София - Петър Диков в Натура 2000 зоната Иракли-Емине, се предвижда застрояване с над 400 легла легова база. Без да има инфраструктура за пречистване на отпадъците и отпадните води или дори вода, тъй като районът е безводен. По време на общественото обсъждане във връзка с новите инвестиционни проекти, гражданската ни група зададе въпросите си към инвеститорите и представителите на местната власт, които прескачат процедури, заменяйки ги с обещания.

Като гражданска група сме крайно учудени, че макар и нарушаващи основни положения в законодателството на България и ЕС, проектите на “инвеститорите” са одобрени от РИОСВ - Бургас и Община Несебър без никакъв негативен коментар. Смятаме поведението на представителите на МОСВ и местната власт за престъпни и работещи срещу интересите на България в полза на частни проекти със сбъркани критерии за природоосъобразност. (Проектите имат заложено “озеленяване” и създаване на “крайбрежна алея” в зона, която пази уникално за Европа биоразнообразие и последното, от което има нужда е да бъде “озеленявана.”)

За да разберат гражданите й чия страна заема, призоваваме българската държава спешно и адекватно да поеме нов ход на действие в случая с Иракли - действие базирано на дръзки, смели и иновативни промени, каквато би била създаването на система от поддържани резервати със специален режим, включващи реално, а не про-форма гражданите, за да докаже, че ценностите й са демократичност и адекватност, а не конформизъм и анахроничност.

Почистването на плажа ще се случи за 6ти пореден път с новите попълнения в гражданската група. Очаква се над 30 доброволци да вземат участие в почистването на популярния плаж. Случаят Иракли е част от световната тенденция за унищожаване на дивата природа в името на неаргументирана урбанизация, прикривана неумело зад термини като “развитие” и “инвестиране” с липса на етични и екологични критерии, отдалечаващи ни от ценностите на устойчивото развитие и демократичните принципи.

За повече и актуална информация: www.daspasimirakli.org

За контакт:
Янина Танева - 0892 458 127
Надежда Максимова - 0885 734 377

Източник:
http://daspasimirakli.org




Ключови думи: резерват, Иракли, гражданска група, плажна ивица,

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |