В новините
 
13.10.2010 09:31   Новината е видяна 8310 пъти
Пресечен е опит за злоупотреби с националната ни история
На 14.10.2010 г. от 12.00 часа в Националния исторически музей ще се проведе пресконференция по повод откупената и дарена колекция на български държавни матрици. На пресконференцията ще присъстват представители на Министерство на културата, МВР, НИМ, Върховна касационна прокуратура и Председателят на сдружението на дарителите.

Българската държава придоби уникални матрици на официалните отличия от времето на Третото българско царство. За пръв път тези матрици се намират на територията на страната и са предадени на Националния исторически музей. Матриците са били поръчвани, проектирани и изработвани във Виена от най-известната тогава фирма „Rothe & Nefe”, която е отсичала държавните отличия и ордени на всички европейски владетелски домове. След Втората световна война те не са актуални, извадени са от употреба и попадат във владение на частни лица. Това силно застрашава от злоупотреби културното наследство и националната история на България. Други европейски държави са изплащали крупни суми за откупуване на държавните си матрици. Показателен пример е Германия, изплатила над 2.2 млн. евро за да придобие собствеността над своите символи, също изработвани във Виена.

В полезрението на българските институции в началото на века попада информация за зачестили международни продажби на национални отличия. Това активизира операцията за придобиване на това огромно национално богатство, която е продължителна  и е обединила усилията на няколко институции, като Министерството на културата, МВР, Върховна касационна прокуратура и НИМ. Буквално преди броени дни усилията на българската държава са увенчани с успех, благодарение на помощта на сдружение от родни бизнесмени, които дават средства за откупуване на матриците. Днес колекцията от 146 броя матрици на държавни отличия и монархически знаци от Третото българско царство вече са във фондовете на НИМ. Сред тях има непознати досега емисии и образци.

Придобиването на подобна колекция е безценно за България не само в материален и исторически аспект, но и предотвратява възможността от бъдеща търговия с фалшиви национални символи, което силно би увредило националното ни достойнство и историческата истина.

На пресконференцията ще бъдат представени част от матриците, както и ордени, изработени от тях. Ще се проведе кратка церемония по връчването почетен знак от Министерство на културата и благодарствени грамоти от Националния исторически музей.





Ключови думи: Националeн исторически музей, колекция, български държавни матрици, Министерство на културата, НИМ,

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |