В новините
 
18.10.2010 08:12   Новината е видяна 5666 пъти
Настояща реалност – бъдещи предизвикателства
От 7 до 9 октомври в Скопие – Македония, беше проведена  конференцията на тема „Настояща реалност – бъдещи предизвикателства”. Тя беше организирана съвместно от Европейската асоциация на доставчиците на услуги за хора с увреждания (EASPD), Центъра за подкрепа на хора с интелектуални увреждания (PORAKA), “Отворете прозорците” и Македонското научно общество за аутизъм.

Главната цел на конференцията бе да подпомогне за пълното включване на хората с увреждания в общността, на фона на Конвенцията на ООН за правата на хората с увреждания. Това беше постигнато чрез обогатяване на дискусията с различни ситуации от всички региони на Европа. Лектори и участници от всички части на континента имаха възможността да споделят техния опит и да изградят мрежи на всички нива. Това им даде възможност да разберат по-добре затрудненията, но в същото време и да постелят пътя към една обща визия за това по какъв начин да се допринесе за подобряването на условията на живот на хората с увреждания.

Дискусията се базираше на специфичната ситуация на заинтересованите страни в сектора на хората с увреждания в различните региони на Европа и предизвикателствата, пред които се изправят те, желанието да се стимулира, подпомогне и засили сътрудничеството сред заинтересованите страни в сектора и международните политики и текстове, касаещи този сектор. Участниците, които взеха участие в конференцията наброяваха около 200 човека в това число професионалисти доставчици на услуги, хора с увреждания и техните семейства, изследователи, обучители и политици.

Гости на конференцията бяха македонският министър на труда и социалната политика – г-н Хелал Байрами, регионалния представител за Европа на ООН и висш комисар на по човешките права – г-н Ян Яраш, социално-политическото аташе и пълномощен представител на  Федералното министерство на труда и социалните дела и защита на потребителите към Австрийското посолство в Загреб и Скопие – г-н Гер Стулър и президента на EASPD – г-н Франц Волфмайър.

Бяха проведен 6 пленарни сесии. По време на първата сесия бяха дискутирани темите за деинституционализацията, системите за качество, обучението на персонала, включването на потребителите и оценката на нуждите и обхващането в мрежата. Българското участие в една от сесиите на тема обхващането в мрежата, беше представено чрез презентацията на председателя на Националния алианс за социална отговорност г-н Георги Георгиев. Обхващането в мрежата е предизвикателство за доставчиците на услуги за хора с увреждания. Това е ключа, който им позволява да решат специфичните си нужди и трудности, за да достигнат капацитет на доставяне на услуги, които напълно да са в духа на Конвенцията на ООН за правата на хората с увреждания.

Първия работен ден завърши с вечеря за участниците в конференцията осигурена от Министъра на труда и социалната политика на Македония. По време на вечерята се състоя церемонията по награждаване за признание на доживотните постижения в сектора на хората с увреждания в Европа. Наградата беше връчена на Виолета Димоска председател на Центъра за подкрепа на хора с интелектуални увреждания (PORAKA).

По време на втората сесия бяха дискутирани темите за: достъпността на информацията и обществото, образованието, заетостта, дизайна за всички и E-включването.

В края на втория ден от конференцията беше проведена среща на Борда на EASPD, на която бяха дискутирани основни теми от настоящата и бъдещата дейност на EASPD, беше приет бюджет 2011. Работния ден беше официално закрит с коктейл в музея на град Скопие, организиран от Община Скопие и Федералното министерство на труда, социалните дейности и защитата на потребителите на република Австрия.

В последния ден от конференцията работиха Постоянните комитети по Образованието, Заетостта, Политическото влияние и Разширяването на EASPD. Представители на Националния алианс за социална отговорност взеха участие в Постоянния комитет по разширяването и по Заетостта. Конференцията завърши с Генералната асамблея на EASPD.






Ключови думи: Скопие, конференция, хора с увреждания, увреждания,

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |