В новините
 
19.10.2010 08:06   Новината е видяна 6480 пъти
Академично и политическо сътрудничество в Черноморския регион

Над 100 учени и политици от 8 черноморски държави обсъждат работещи модели за академично и политическо сътрудничество в Черноморския регион

Основаването на Черноморско бизнес училище за топмениджъри и много други  конкретни работещи форми на академично и политическо партньорство ще бъдат обсъдени по време на Международната конференция „Нови мостове в Европа, възможности за сътрудничество в Черноморския регион”. Научният форум се организира от 18 до 20 октомври във Варна от Варненският свободен университет „Черноризец Храбър” и Фондация „Конрад Аденауер”. Това съобщи при представянето на програмата и участниците в конференцията проф. д.ик.н. Анна Недялкова, ректор на висшето училище.

Темата на събитието е сред приоритетите на двете организации, а нейната актуалност и значимост за бъдещето на България и на Черноморския регион, както и приносът й за развитието на обединена Европа не подлежи на съмнение, подчерта проф. Недялкова.

Имаме нужда от обща визия за развитието на Черноморския регион. Затова се нуждаем както от политическа, така и от научна дискусия и анализ на конфликтите в региона, каза д-р Андреас фон Белов, ръководител на фондация „Конрад Аденауер” за България. Според него проблемите могат да се решат по-лесно на кръгла маса, като тази, която фондацията и Варненския университет организират в рамките на конференцията.

България е част от Евроатлантическия блок, но тя също така е сред държавите от Черноморския регион. Смятам, че опитът ни от съвместните инициативи в НАТО и ЕС ще ни помогнат при вземането на решения в черноморската общност. Това заяви Моника Панайотова, председател на парламентарнта комисия по европейски въпроси и контрол на европейските фондове, която също присъстваше на представянето на програмата на събитието.

Организираме две дискусии – политическа за актуалните проблеми на Черноморския регион и научно-експертна, която да дефинира конкретни работещи форми на академично партньорство. По този начин университетите ще заемат подобаващата им се роля в създаването на едно черноморско партньорство за устойчиво развитие на региона, каза ректорът на ВСУ „Черноризец Храбър”.

В двата панела – политически и научно-експертен ще участват над 100 учени и политици от 8 черноморски държави – България, Германия, Грузия, Гърция, Румъния, Руската федерация, Турция  и Украйна, потвърди проф. д.ик.н. Анна Недялкова.

Заради значимостта на събитието за страната ни, на конференцията ще присъстват министърът на регионалното развитие и благоустройство Росен Плевнелиев, Моника Панайотова от парламентарната комисия по европейски въпроси и Н. Пр. Иван Петков, посланик на МВнР със специални поръчения за Черноморския регион. Като приветствие към участниците в научната среща Петков ще направи изявление на тема „Значимостта на Черноморския регион за България”, уточни проф. Недялкова.

Очакванията от първата сесия са страните участнички във форума да приемат обща рамка за съвместни действия в ключови области като енергийна сигурност, околна среда, трансгранично сътрудничество, проблемите на региона в глобален аспект, черноморското образователно и информационно пространство, подчертаха организаторите.

Във втората сесия – на научно-експертно ниво, са поканени  водещи български и чуждестранни учени и експерти, които работят в областта на черноморското сътрудничество. Те ще участват в кръгла маса на тема: „Научни институции, мозъчни тръстове край Черно море, възможности за нови връзки, съвместни проучвания и научно сътрудничество”. Ще бъдат изнесени и доклади за оценка на възможностите и перспективите за партньорство в европейската оперативна програма за трансгранично сътрудничество „Черно море 2007 – 2013”. 

Обект на обсъждане и договаряне от страна 8-те държави участнички ще бъдат пет проекта за сътрудничество в Черноморския регион. Като в края на  конференцията да бъде приет документ, който да подкрепи партньорството между политика, наука и бизнес в реализацията на Черноморската и Дунавската инициативи. По всеки от петте проекта вече са назначени координатори от Варненския свободен университет.

На изключителен интерес още при неофициалното му представяне на участниците във форума се радва междууниверситетският проект за създаване на Черноморско бизнес училище за топмениджъри. По предварителни планове основната учебна база ще бъде във ВСУ „Черноризец Храбър”. Част от академичния процес ще бъде в останалите черноморски държави, като навсякъде ще се търси сътрудничеството на най-добрите бизнес структури и компании. Занятията ще се водят на английски език, а целият учебен процес ще бъде гъвкав и съобразен с променящите се икономически и бизнес тенденции, каза проф. Недялкова.

Официалното откриване на Международната конференция „Нови мостове в Европа, възможности за сътрудничество в Черноморския регион”,е утре, 19 октомври, от 08,45 ч. в Конферентната зала на Хотел „Ривиера Бийч” – Ваканционен Клуб „Ривиера”, непосредствено до курорта Златни Пясъци.

Старт на конференцията ще дадат проф. д.ик.н. Анна Недялкова, ректор на ВСУ „Черноризец Храбър”, д-р Андреас фон Белов, ръководител за България на Фондация „Конрад Аденауер” и министърът на регионалното развитие и благоустройство Росен Плевнелиев.

За ваше улеснение по време на двудневния научен форум ще бъдат разкрити 2 пресцентъра – във Ваканционния клуб „Ривиера” и в сградата на Варненския свободен университет в Курортния комплекс „Чайка”.






Ключови думи: учени, политици, черноморски, сътрудничество, Черноморско,

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |