В новините
 
29.09.2004 14:38   Новината е видяна 4483 пъти
КАТ вдигна глобите за масовите нарушения
Максималният размер на фишовете ще бъде 50 лв.

Глобата за превишаване на скоростта с над 50 км в час се увеличава от 50 на 70 лв., а санкциите за най-често извършваните нарушения от шофьорите скачат двойно с последните промени в Закона за движение по пътищата, които бяха обнародвани в Държавен вестник.

По-голяма ще бъде и санкцията при повторно нарушение на максимално позволената скорост. Досега това се наказваше със 100 лв. глоба и отнемане на шофьорската книжка за 3 месеца. С промените в закона глобата става 150 лв.

Двойно се увеличава и глобата за някои от най-масовите нарушения - неправилно преминаване през пешеходна пътека, спирка или автобус, минаване на червено, неизправни светлини, износени гуми, разговор по GSM, шофиране без каска или колан, спиране и паркиране на неподходящо място - на сприка на градския транспорт или като втора лента за движение до вече спрели автомобили. Досега санкцията за тези нарушения беше 20 лв., с промените тя се увеличава на 40 лв. Двойно скача и глобата за пътник без колан - от 10 лв. става 20 лв. Най-голямо е увеличението при стойността на фишовете, които по закон се издават при по-леки нарушения. Досега максималният размер на фиш можеше да бъде 15 лв., с промените се вдига на 50 лв.

С измененията в закона специален режим на движение - мигащи сини или червени светлини и звукова сигнализация, вече ще могат да ползват и Главните дирекции "Охрана" и "Изпълнение на наказанията" към Министерството на правосъдието.

"Новите глоби ще увеличат корупцията в КАТ. В момента можеш да се измъкнеш от акт или фиш с 5, най-много с 10 лв., сега ще даваме по 20 лв.", коментира шофьорът Галин Стоянов.

Нарушител, който шофира с над 1.2 промила алкохол в кръвта, да се наказва с три години затвор, а при две залавяния с над 0.5 промила в рамките на две години да се отнема книжката. Тези идеи бяха представени вчера на заседание на Държавната обществено-консултативна комисия по проблемите на безопасността на движението по пътищата. Според експертите при отказ на водача да даде проба за алкохол автоматично трябва да се налага наказание от три години затвор и глоба от 1500 до 2000 лв. Предложенията вече са оформени в законопроект, който ще бъде разгледан от правната комисия към Народното събрание другата седмица, а след това ще бъде внесен за обсъждане и гласуване от депутатите.






Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |