В новините
 
25.10.2010 06:59   Новината е видяна 3880 пъти
Международният ден за разрешаване на спорове беше отбелязан и в Бургас
"Надяваме се все по-рядко понятието "медиация" да се смесва с "медитация"", заявиха адв. Нина Янкова и адв. Пешка Чернокожева от СНЦ „Асоциация за извънсъдебно разрешаване на спорове” - гр. Бургас на среща с бургаски юристи.
Лекцията се състоя снощи в залата на Областна управа по иницатива на бургаското дружеството към Националния съюз на юрисконсултите, във връзка с днешния Международен ден за разрешаване на спорове.
«Медиацията» е доброволна и поверителна процедура за извънсъдебно разрешаване на спорове, за разлика от «медитацията», за която се твърди, че е състояние на съзнанието, и не е обект на нашата дейност, уточниха медиаторите.
Извънсъдебното решаване на спорове е по-бърза и по-евтина процедура, при която страните могат сами да определят правилата и да взимат решенията, казаха от „Асоциация за извънсъдебно разрешаване на спорове” - гр. Бургас.
Медиаторът е независим участник в процедурата. Той не е съдия или арбитър, не дава съвети, нито взима страна, а единствено запазва равноправието на позициите на спорещите – допълниха адв. Янкова и адв. Чернокожева.
«Законът за медиацията» е приет в България през месец декември 2004 г.
Съгласно действащият Граждански процесуален кодекс съдът указва на страните, че могат да разрешат спора си и чрез медиация.
При постигане на съдебно споразумение спорещите имат право да прекратят съдебното дело, а ищецът да получи обратно половината от платената държавна такса, казаха още бургаските медиатори.
Международният ден за разрешаване на спорове се отбелязва всяка година на третия четвъртък от месец октомври.

За допълнителна информация:
Център за извънсъдебно разрешаване на спорове, адрес: гр. Бургас, ул. „Христо Ботев” № 40, ет.2, телефони: 056/836143; 0886854449, 0887628118.




Ключови думи: Международен ден за разрешаване на спорове, Бургас,

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |