В новините
 
26.10.2010 17:52   Новината е видяна 5608 пъти
Достъпна градска среда

На работна дискусия днес зам.-кметът на Бургас по „Устройство на територията и строителство” инж. Костадин Марков и представители на над 15 сдружения на и за хора с увреждания се договориха да обединят усилията си за постигане на достъпна и безопасна градска среда.
Тема на срещата бе определянето на достъпни пешеходни маршрути в Централна градска част и ж.к. "Възраждане", които да улеснят достъпа на хора с увреждания до административни сгради, медицински и социални заведения, училища, детски градини, връзки към Приморски парк, зелени площи.
В дискусията взеха участие и представители на сектор „Пътна полиция”, общинска фирма „Бургасбус”, общинско предприятие „Спортни имоти, паркинги и гаражи”, общински експерти по транспорт и устройство на територията.
„Нямаме амбицията да вземаме сами решения, а искаме допитвайки се до най-широк кръг хора, да стигнем до най-ясната концепция”, заяви по време на срещата инж. Марков. Той добави, че вече трета година Общината се опитва да направи улиците в града максимално удобни както за водачите, така и за пешеходците. Част от усилията в тази посока е и разработената от администрацията проектосхема с достъпни пешеходни маршрути.
След като се запознаха с нея, участниците в дискусията дадоха конкретни предложения за включването на нови улици и кръстовища, съобразно нуждите на хората с увреждания. Всички предложения ще бъдат обсъдени от общинска администрация и ще бъдат определени приоритетните. Те от своя страна ще бъдат включени в програмата за реализация на Общината.
Да се повиши контролът върху неправилно паркираните автомобили и да се следи за прилагането на санкции, се договориха участниците в срещата.
От ОП „Спортни имоти, паркинги и гаражи” призоваха всички хора с увреждания в града да се свържат с Центъра за работа с клиенти на „Синя зона”. Там ще им бъдат издадени безплатни карти за паркиране, които им осигуряват достъп до зоната. Центърът се намира на ул. „Иван Богоров” 64 /партерно помещение на ъгъла с ул. Плиска/, а телефонът за информация е 86 13 56.
До момента Община Бургас е осигурила 120 звукови устройства с дистанционно управление на хора със зрителни увреждания. Те могат да ги използват за задействане на сигнализация при пресичане на уличното платно и при посещение на обществени сгради. Със звукови сигнализатори за такива дистанционни устройства са снабдени 17 светофара и 52 сгради.






Ключови думи: Бургас, Костадин Марков, хора с увреждания, достъпна и безопасна градска среда,

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |