В новините
 
30.10.2010 21:12   Новината е видяна 5749 пъти
Бургаски журналисти призьори в медиен конкурс
Все по-трудно става откриването на автори и публикации, които да отговарят на професионалните стандарти за качество в журналистиката, отбелязват организаторите

Номинации в осмото издание на медийния конкурс „Нашето общо Черно море” на Черноморска мрежа на неправителствените организации:

За поредна година конкурсът „Нашето общо Черно море“ отличава с номинации журналисти и сътрудници на различни медии за професионално и обществено ангажирано отразяване на проблемите на околната среда и устойчивото развитие в черноморския регион.

Конкурсът цели да повиши екологичната осведоменост и ангажираност на журналистите и широката общественост. По традиция отличаваме медийни творци и изяви в три категории: електронни медии, печатни медии и фотография. Все по-трудно обаче става откриването на автори и публикации, които да отговарят на професионалните стандарти за качество в журналистиката. Залязват доста регионални медии, много от най-изявените и перспективни творци напускат професията. През тази година екипът за оценка отчита тревожно задълбочаване на кризата в ценностната система на медиите, на независимата журналистика, а вероятно и на цялото общество.

За щастие има и утвърдени имена, които не избягват проблемните, нелицеприятни и често направо опасни теми, с нужда от спешно обществено внимание и коректив. Проблемите, свързани с Черно море, изобилстват от такива теми. Електронните издания, даващи алтернатива на много медийни творци помагат на качествената журналистика да преодолее кризата. Същевременно все по-често изданията публикуват неподписани материали, включително и репортерски, с много неточности и манипулативни твърдения.

В осмото издание на конкурса се пощряват следните журналисти и фоторепортери:

Цветелина Атанасова, БНТ, „По света и у нас" - електронни медии - за последователно и дългогодишно отразяване с активна гражданска позиция на проблемите с незаконното строителство по крайбрежието на Природен парк Странджа. Благодарение на нея и други колеги от медиите т.нар. комплекс „Златна перла” остана незавършен и се превърна в тест за прилагането на закона и бъдещето на демокрацията в България. Отличаваме Цветелина Атанасова и за приноса й в отразяването на темата за арктическите изследвания, която по традиция е част от морската тематика.Филмът й „Черно и бяло” предава впечатленията й от Антарктида, като същевременно е ярък израз на загриженост за съдбата на планетата и хората.

Силвия Шатърова, печат

Журналистката от в-к „Черноморски фар” – Бургас е един от най-ангажираните с околната среда творци от регионалните медии. Тя работи от много време по теми от голям обществен инерес, свързани с опазването на природните дадености на крайбрежието и приносът й съвсем не се измерва само с публикациите през изминалата година. Компетентното разследване във връзка с незаконното строителство в местността Иракли и в района на Природен парк „Странджа” са повод за настоящата номинация. Активната й позиция и сътрудничеството с експертите еколози от парка по въпроса с незаконното добиване на инертни материали от река Велека също е обект на номинацията. Силвия Шатърова информира компетентно цялата страна за проблемите на природния парк и Малко Търново.

Румяна Емануилиду, печат

Румяна Емануилиду, в. „Фактор” – Бургас, за серия от публикации за Бургаските езера, свързани със застрояването им и разрушаването на техните уникали природни дадености, обект на опазване в рамките на националната мрежа Натура 2000. Търсенето на собствени източници на информация, на значими за населението и градското развитие теми, както и представянето им по убедителен и аргументиран начин са особено характерни за авторката. Обект на нейната загриженост и тревога е значимата в световен мащаб тема за околна среда и здраве, която се налага като безспорен приоритет, но като че ли е забравена от много медии и автори.

Росица Колева, печат, журналистка на свободна практика

До съвсем неотдавна Росица Колева работеше за в-к „Позвънете” – Варна, където успешно изведе темата за околната среда на качествено ново ниво и обхвана много и разнообразни нейни аспекти, свързани както с крайбрежието и морето, така и с градската околна среда. Желаем й успех в това само донякъде ново поприще.

Сред електронните издания http://www.dnevnik.bg/ekobiznes/ и Greenpoolна http://www.mediapool.bg

отделят място на темата за околната среда и повишават обществената й значимост.

В раздела фотография отличаваме работата на Татяна Стефанова-Байкушева, фотография, сътрудник на вестник "Фактор" – Бургас, която съчетава летателните си умения на делтапланеристка с подкрепата за разследващата журналистика. Нейните кадри със застрояването на езерата на Бургас, Черноморското крайбрежие и зоните по НАТУРА, снети от въздуха, оказаха неоценима помощ на колегите й журналисти. Г-жа Байкушева има и самостоятелни репортерски изяви, както и подготвена самостоятелна изложба с фотоси, заснети с най-разнообразни летателни средства.

За поредна година отличен в раздел фотография е един от най-утвърдените в професията творци Антон Стоянов, фотография - В-к „Твоят ден” – Варна, Добрич за отразяване на морето и умело поднасяне на акценти по темата за опазване на морето и крайбрежието във в. „Дневен Труд” и в регионалното му издание. Не можем да не отбележим искреното си притеснение от сведения до абсолютен минимум обем на това издание.

*****

В следващото издание на конкурса могат да участват материали, публикувани или излъчени от 1 ноември 2010 г. до 28 октомври 2011 г. Подготвяме специална номинация за коментарлни и обзорно-аналитични материали.

Автор: Фактор




Ключови думи: публикации, журналисти, медии, Бургас, фотография,

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |