В новините
 
03.11.2010 11:32   Новината е видяна 6290 пъти
Среща с четирима писатели от Скопие и Охридс четирима писатели от Скопие и Охрид

Да потопите перо в Мастилницата на будителите, заедно с четирима писатели от Скопие и Охрид, Ви канят Община Бургас, Дружество „Български писател”, народните читалища „Любен Каравелов 1940” и „Асен Златаров 1940”, както и издателство „Балтика 2002”. Срещата ще се състои в седмицата на будителите – в четвъртък (4.ХІ.2010) от 18 часа в БХГ „Петко Задгорски”. Водеща на вечерта ще бъде поетесата Зорница Петрова. А гостите ще бъдат представени от писателите Милка Стоянова, Атанас Радойнов, Бина Калс и Роза Боянова.

Бранко Цветкоски гостува в Бургас за втори път. Миналата година той беше в журито на Международния литературен конкурс „Изкуство против дрогата”, имаше и творческа среща с културната общественост на града. Той е известен поет, преводач, литературен критик, публицист и издател, главен уредник на ИК „Макавей” в Скопие, в което бяха отпечатани книгите на бургаските творци – Роза Боянова, Атанас Радойнов и Милка Стоянова.  При сегашното си посещение той е подготвил изненада за 17-годишната поетеса Анамария Коева – втората й книга – „Ракопис”, излязла преди дни под негова редакция в ИК „Макавей”, Скопие.

Бранко Цветкоски е роден на 21.06.1954 година, в с. Слатино, Охридско. Завършил е Филологическия факултет на Скопския университет. Работил е като журналист във в. "Нова Македония", гл. ред. на Книгоиздателство "Култура", секретар на Дружеството на писателите на Македония, председател на Съвета на "Рациновите средби", ген. директор на Македонския народен театър, гл. ред. на списание "Стремеж", един от основателите на Книжовна фондация "Балканика".  
Автор е на стихосбирките: "Завой" (1981), "Високи ветрове" (1985), "Пресна пепел" (1990), "Обички от звезди" (1991), "Молитвен повей" (1993), "Синори" (1998), "Името, родът, имотът" (2000), "Скръб" (2002), "Земя за зоб" (2006), „Стреха на ветровете”(2010). Съставител е на поетични антологии, книги с критика, есеистика и публицитика. Негови книги са издавани в превод на английски, турски, албански, румънски, сръбски, български, гръцки, арабски език и есперанто. Включен е в повече от двайсет антологии на македонската поезия в чужбина. Носител на литературните награди: "Млад Борец" (1982), "Братя Миладинови" (1993), "Григор Пърличев" (1999, 2007, 2010 - за превод на избрани стихове от Л. Левчев, носител на „Златен венец”), "Златно перо" (1994), "Христо Ботев" (2000), "Наџи Нааман" (2004), "Орфеева лира" (2005), „Шахмар Апхерзаде” – международна награда на Азербейджан, „Св. Климент Охридски” – най-високото държавно признание за достижения в областта на изкуството и културата в Република Македония.


Тоде Илиевски  е роден през 1952 година в с. Мраморец, близо до Охрид. Завършил е Филологическият факултет в Скопие. Живее в Охрид и работи  като директор на библиотеката „Григор Пърличев”. Член е на Дружеството на писателите на Македония от 1994 година. Занимава се в литература, енигматика и шахматни задачи. Работил е в редакциите на редица македонски периодични издания. Отделни негови произведения са превеждани и на други езици. Автор е на четири поетични книги, последната от които е „Лов на Лебедовото езеро” (2008). Негови стихове са включени и в различни антологии. Получавал е награди за литература, между които "Климентова повелба" - 2002, "Празник на липите" - 2003 и др.
Тоде Илиевски ще бъде гост и на РБ „П. К. Яворов” в Бургас, която през тази година направи голямо дарение с книги на охридската библиотека. 

Зоран Якимоски е роден на 1.11.1968 година в Охрид, Македония. Следвал е във Филологическия факултет в Скопие, а сега живее в Охрид. Досега е издал стихосбирките "Граматика на поривот" (1994), "Совршен молк" (2001) и "Зборот неизречен" (2004). Носител е на много награди, а отделни негови стихотворения са преведени на английски, румънски и полски език. Публикува стихове и критически текстове в литературните списания.


Мишо Юзмески е писател, публицист и фотограф от Република Македония. Роден на 6 април 1966 г. в Охрид.
Пише проза и критика. Свои произведения е публикувал във вестници и списания в  Македония, а някои от тях и в чужбина. Превеждан е на английски, чешки и български. Българският читател е имал възможността да се запознае с творчеството му от страниците на сп. „Ирин Пирин“, книгата „Проход в мъглата“ излязла през 2005 г. в издателство на ИК „Мелник“, и  „Нека биде светлина” – есета (2005). Други негови издадени книги са: ”Пофални слова” (2006), „Елшани – живот мегу каменот и водата” – монография, 2009.
Негови фотоизложби са експонирани в Македония и България.
На 5 ноември гостите ще имат среща с приятели на литуратурата в гр. Поморие.






Ключови думи: Бургас, издателство, писатели, литературен, публицист, Македония,

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |