В новините
 
22.11.2010 08:08   Новината е видяна 5456 пъти
Без създаването на гаранционни фондове, България ще среща трудности, при усвояването на европейските средства

На 20.11.2010 в Пловдив се проведе Дискусия на тема: „Кредитиране и субсидиране в земеделието”, организирана от ПП „Обединени земеделци”, с подкрепата на фондация „Конрад Аденауер”

При откриването на дискусията, г-н Георги Каркъмов, зам. председател на ПП „Обединени Земеделци”, изнесе основни данни от сега съществуващия аграрен доклад на МЗХ за състоянието на земеделието в България.

Сред направените от него предложения са - усъвършенстване на националното законодателство и нормативните актове, относно подпомагането на земеделските производители и преработватели, и прилагане на механизмите на ОСП; увеличаване на държавните ресурси за подпомагане на малките и средните земеделски производители и преработватели.

„Необходимо е България да работи в посока на усъвършенстване на организацията и процедурите по приемането, одобряването и разплащането на проектите по ПРСР, чрез децентрализация и оптимизация на функциите на отделните нива” – заяви в заключение г-н Каркъмов.

Бъдещото прилагане и реформите на ОСП за периода 2014-2020 г., бяха теми представени от Петя Ставрева, международен секретар на ПП „Обединени Земеделци”.  „Сред предизвикателствата, пред които е изправена България в момента са залегнали законодателни промени, дългосрочна политика с ясно изведени приоритети за развитието на земеделието у нас; успешно прилагане на национално ниво на механизмите за подпомагане на земеделието, предвидени в ОСП. Необходимо е по-активно участие на България в дебата за бъдещето на ОСП, и предлагане на успешни решения за ефективна подкрепа на агросектора и селските райони у нас, съобразени с нуждите и възможностите на българските производители.”

„Нужно е да бъдат създадени гаранционни фондове за подпомагане на кредитирането и застраховане в земеделието – продължи изказването си г-жа Ставрева – и още, насърчаване създаването на работещи браншови организации, и професионалното ограмотяване на младите фермерите.”

На форума присъстваха още доц. Янко Димитров, Аграрен Университет – Пловдив, доц. Тодорка Атанасова - Тракийски университет, Христо Даскалов – ДСБ, Иван Цанков, общински съветник от ПП„Обединени земеделци” в община Марица, Иван Стоилов, общински съветник от ПП „Обединени земеделци” в община Родопи, Филип Кърмов- кмет на село Ягодово, община Родопи,  инж. Петър Попов, лидер на СДС в Пловдив и Спас Гърневски, общински съветник и лидер на ДСБ в Пловдив.





Ключови думи: Пловдив, Обединени замеделци, застраховане,

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |