В новините
 
22.11.2010 15:32   Новината е видяна 9890 пъти
Откриват изложба на Стоян Цанев тази вечер в галерия Средец

Зам.-министърът на културата Димитър Дерелиев ще открие изложба графика на бургаския художник Стоян Цанев тази вечер от 18.00 часа в галерия „Средец”, съобщиха от министерството. Стоян Цанев е роден през 1946 г. в гр. Бургас, където живее и днес. Завършва Академията за изящни изкуства в гр. Варшава /Полша/ през 1973 г., специалност „Графика” при проф. Анджей Руджински, с награда на Министерството на културата на Полша. От същата година взема участие в представителните изложби в чужбина на Съюза на българските художници. Работи в областта на графиката, живописта и керамиката. Автор е и на екслибриси за поетите Недялко Йорданов, Христо Фотев и за изтъкнатия бургаски художник Георги Баев.
За творчеството си Цанев е удостоен с множество престижни български и международни отличия, между които награда за графика на СБХ на името на Веселин Стайков през 1979 и 1988 година, награди от международните биеналета на графиката, награда на биеналето за хумор и сатира, организирано от „Дом на хумора и сатирата” — Габрово. През 2007 г. получава най-голямата българска награда за живопис — „Захарий Зограф” и организира изложба в Самоков.
Платна на Стоян Цанев са притежание на Националната художествена галерия, Софийската градска художествена галерия; художествените галерии в Бургас, Варна, Добрич, Силистра, Сливен, Пловдив, Велико Търново, Стара Загора, Русе, както и музейни и частни колекции по цял свят.




Ключови думи: културата, изложба, графика, художник, Стоян, Цанев, през, Бургас, награда, графиката, художествена,

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |