В новините
 
25.11.2010 08:22   Новината е видяна 9094 пъти
Мария Неделчева за Европейската гражданска инициатива
Мария Неделчева: Все още вярвам в Европейската гражданска инициатива, въпреки отпадане на забраната политически партии да я финансират. 
Членовете на Комисията по петиции в Европейския парламент гласуваха вчера доклада за Европейската гражданска инициатива, по който българския евродепутат Мария Неделчева преговаряше от името на ЕНП. Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи и Комисията по култура дадоха своето мнение по темата преди две седмици.
След вота, Мария Неделчева информира:
"Чрез своя глас вчера евродепутатите изказаха своето мнение по множество въпроси :
Граждански комитет от седем физически лица (юридическите лица са изключени) по произход от 1/5 от държавите-членки в ЕС ще могат да лансират гражданска инициатива.

За да бъде допусната, гражданската инициатива трябва да спазва европейските ценности, да се основава на договорите на Европейския съюз и да влиза в компетенциите на Комисията, която е единствената институция, имаща право на законодателна инициатива. Освен това една инициатива не може да изменя договорите, а само тяхното прилагане.

Всеки гражданин на ЕС може да подкрепи гражданска инициатива след навършване на 16 години.

Според Лисабонския договор, единият милион подписи трябва да произлизат от значителен брой държави-членки. Евродепутатите се съгласиха да фиксират този брой на 1/5 от общия брой на държавите-членки в ЕС.

Подписите ще бъдат събирани от организаторите на инициативата чрез интернет сайт или в писмен вид. Всяка държава-членка ще бъде нагърбена с контрола на автентичността на подписите.”

Друг, много важен за Мария Неделчева аспект засяга критериите за гражданите. Сред критериите, позволяващи да се определи от коя държава-членка произхождат гражданите, е националността за европейските граждани, живеещи  извън ЕС и местожителството за гражданите, живеещи на територията на ЕС. Двете поправки на Мария Неделчева в тази насока бяха приети. Те позволяват гражданите да имат избор подписът им да бъде преброен или според тяхната националност, или според местожителството им в случай, че живеят в държава-членка, различна от тази на тяхната националност.

Когато единият милион подписи бъде събран Комисията трябва да приветства организаторите  да представят своята инициатива. EK трябва да организира заедно с Европейския парламент публични дебати, за да позволи темата да бъде дебатирана в публичното постранство. Комисията трябва да уведоми организаторите в период от три месеца за своите намерения относно тяхната инициатива.

В коментара си след вота, Мария Неделчева изказа и други свои опасения: "Има едно нещо, за което съжалявам и то е анулирането на моите поправки, подписани и от други мои колеги, относно забраната за финансиране на граждански инициативи от политически партии. Резултатът от гласуването ме тревожи, защото той индиректно дава възможност на политическите партии да използват инструмент, който е предназначен за гражданите – те да могат да участват в демократичния процес!  Гражданската инициатива не трябва да се превръща в инструмент за политическа комуникация.  Той трябва да остане инструмент, позволяващ гласа на гражданите да бъде чут.
С цел дебатът да не бъде блокиран, компромисен вариант  бе намерен относно декларирането на финансовата подкрепа на инициативите, в съответсвие с регламента за финансирането на политическите партии. Ясно е, че този компромис е по-добър от първоначалното предложение. Въпреки всичко оставам резервирана относно неговата ефикасност и очаквам с нетърпениие как този компромисен вариант ще бъде приложен  на практика и дали истински граждански инициативи ще видят бял ден...".


Всички тези резултати ще зависят от гласуването в Комисията по конституционни въпроси и това в пленарна сесия, след което Съвета трябва да одобри финалния текст.
Гласуването в Комисията по конституционни въпроси ще се състои на 29 ноември, а в пленарна зала е предвидено за декемврийската сесия, като целта е да се стигне до компромис в началото на 2011.






Ключови думи: Мария Неделчева, Европейска гражданска инициатива, Комисия по петиции, Европейски парламент,

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |