В новините
 
27.11.2010 07:53   Новината е видяна 6836 пъти
НОВИТЕ ЗАВИСИМОСТИ ИЗИСКВАТ ИЗЦЯЛО НОВ ПОДХОД ЗА БОРБА С ТЯХ

Употребата на амфетамини сред младите хора и непрекъснатата поява на нови синтетични наркотици, които се продават легално в Интернет пространството са сериозен проблем, който изисква качествено нов подход за преодоляването му. Това изисква обединение на всички – държава, международни организации, гражданско общество, медии. Около това становище се обединиха експерти от цяла Европа, които присъстваха на международната конференция „Нови медии, нови наркотици, нови зависимости” - заключително събитие по проект „Пристрастени към живота - международна информационна кампания за превенция и намаляване рисковете свързани с употребата на амфетамини”.
Панелните дискусии се концентрираха върху теми като: нарастващата употреба на амфетамини сред младите хора в Европа; новите зависимости в модерния свят, включително интернет зависимост, зависимост от технологиите и др.; ролята на медиите и нуждата от адекватно отразяване на проблема; доколко ефективни са информационните кампании срещу употребата на наркотици и др.
Кампаниите за превенция на употребата на амфетамини е необходимо да се променят и да се научат да „говорят” на езика на младите – езикът на Интернет, You tube, социалните мрежи като Фейсбук, Twitter и на форумите, бе сред основните тези на д-р Цвета Райчева, директор на Националния център по наркомании. - Това е една нова реалност, на която ние не можем да не обърнем внимание и да си зададем въпроса защо тийнейджърите предпочитат нея пред другата реалност. Зависимостта не е само от наркотиците. Тя има различни имена и различни лица” – каза тя.
Необходим е качествено нов подход, концентриран върху модерни послания, близки до младите, информация без наставления, акцент върху използването на Интернет и социалните мрежи, работа с учениците в училище и с родителите им, които много често не знаят какво правят децата им в Интернет, стана ясно още на конференцията.
Медиите също трябва да отговорят на предизвикателствата на модерното общество, каза Джон Карвъл, редактор по социални теми от вестник „Гардиън”. „Като представител на традиционните медии или т.нар. „ветерани”, смятам, че промяната в мисленето ще засегне и нас – медиите. В борбата със зависимостите медиите трябва да се превърнат в социално отговорен партньор на неправителствените организации. От своя страна, НПО също трябва да се престрашат да ни търсят повече и да изискват от нас адекватно отношение към проблема”.
Във втората част на конференцията бяха обявени и победителите от международния конкурс за най-добър журналистически материал „Пристрастени към живота”. Победителите получиха награди от по 1000 евро и сертификат.
 
От България награда получи Мария Спирова от сп. "Glamour" за статията "Танцувала ли си с хапче?"; за Македония - блогърът Душица Николич за „Чудовищата на новия век”; за Франция Оливие Бонан,  сп. Le Journal du sida за „Спринцовка в тревата” и от Унгария - София Иваний от www.mancs.hu, за интервю с Джейсън Фарел „Нещо, което в действителност ще им хареса”.
Проектът „Пристрастен към живота” - международна информационна кампания за превенция и намаляване на рисковете, свързани с употребата на амфетамини” се финансира от Генералната дирекция на ЕК „Правосъдие, свобода и сигурност” и включва разпространението на верижни имейли с полезна информация, международен конкурс за журналисти, 5 езичен специализиран информационен портал www.addicted2life.eu/, както и активна кампания в социалните мрежи Facebook, най-посещаваните тийнейджърски и здравни форуми, и др. 
Партньори на проекта са: Национален център по наркомании, Център за развитие на медиите, БГНЕС, БНР, Computerworld, dir.bg, econ, idg, impulse.bg, lifestyle.bg, Национален форум "Моето дете"; news.bg, Програмата, PC World, roditeli.bg, Национален пресклуб София Прес, zdrave.net, znam.li
Повече за проекта: http://www.addicted2life.eu/bg/articles/view/za_kampaniqta/
Ключови думи: амфетамини, наркотици, Интернет, Пристрастени, международна информационна кампания, превенция,

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерияАрхив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |