В новините
 
30.09.2004 16:55   Новината е видяна 4335 пъти
Искат пари за пострадалите от градушката в Руенско
Областният управител Иван Витанов посети община Руен, за да се запознае на място с щетите, нанесени от градушката, паднала на 27 септември. Той бе придружен от шефа на дирекция Гражданска защита инж. Йордан Лозев.
След оглед на засегнатите места и разговор с кмета Дурхан Мустафа, бе решено да се изготви спешено доклад, който Витанов ще внесе за разглеждане още на следващото заседание на Постоянната правителствена комисия по бедствия, аварии и катастрофи. Губернаторът ще настоява да се отпуснат средства за възстановяване на пораженията, предизвикани от силната буря.
Предполагаемата скорост на бурята от понеделник е била 150 км/ч. , придружена от проливен дъжд и градушка с големина на градовите зърна по-големи от орех, а на места с размери на яйце с ръбеста повърхност.
Най-силно са пострадали селата Речица, Шиварово, Дъскотина, Ясеново, Листец, Планиница, Череша, Заимчево, Снежа, Вишна, Рожден, Билка и Соколец. В тях живеят над 9 000 души.
Бурята е предизвикала маси от повърхностни течащи води, изровили и отнесли чакълена и асфалтова настилка от 21 112.70 кв. м.
Изпочупени са множество стъкла на сгради, отнесени са керемидите на покриви, наводнени са къщи, наранени са външни мазилки.
Образувани са канавки, на места с дълбочина до 50-60 см. , което представлява сериозна заплаха движещите се МПС -та.
Оронен и овлажнен е изсушеният ориенталски тютюн, събран на връзки преди предстоящата му манипулация и балиране на продажба. Около 50 т. тютюн остава негоден за продажба след градушката.
Унищожени са неприбраните земеделски култури – около 80 дка лозя и около 100 дка зеле. Изцяло е унищожена реколтата на трайните насаждения и зеленчуци в личните дворове.
В с. Соколец се е активирало свлачище, което може да възпрепятства пътя за коли до с. Каравелово.
За учебните заведения и кметствата, които са застраховани е предприета оценка от страна на Булстрад, информира кметът. Създадена е организация за тяхното остъкляване.
Сезирана е Дирекция Социално подпомагане за отпускане на еднократни помощи на социално слаби граждани, пострадали силно от градушката.






Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |