В новините
 
29.11.2010 05:07   Новината е видяна 5760 пъти
МБАЛ Бургас - психолози на помощ на лекари. Донорство

Ще ги учат да установят емоционален контакт с близки на починали пациенти, чиито органи могат да бъдат използвани за трансплантации


Психолози ще помагат на лекарите в бургаската реанимация да установят емоционален контакт с близки на починали пациенти, чиито органи могат да бъдат използвани за трансплантации.

В отделението вече е предвиден и специален кабинет, който ще се оборудва по подходящ начин така, че близките да се чувстват уютно, когато разговарят с медиците на тази сложна и деликатна тема. Целта е хората да бъдат убедени, че органите на техния починал близък могат да спасят нечий чужд живот.

“Разговорите с близките трябва да бъдат в спокойна обстановка, защото това е трудно решение”, обясни координаторът по донорство и трансплантации в Бургаска област д-р Димитър Шерденов, анестезиолог в Отделението по анестезиология и интензивна грижа в МБАЛ-Бургас. Това е единственото отделение в цялата Бургаска област, в което се правят експлантации (изваждане) на органи.

Областната болница има сертификат да подготвя донори, като  трансплантациите стават в София. В България  се правят само три вида – на бъбреци, черен дроб и сърце, като  реанимацията на Бургаската болница осигурява условия за експлантации на бъбреци.

„Целта на нашата база е да установим потенциални донори и след доказване на мозъчна смърт да ги подготвим за експлантация. Това става единствено след съгласие на близките. След това идва екип от София и експлантира,  органите се отнасят в София, където друг екип ги трансплантира”, добавя д-р Шерденов.

Те се изпращат в „Лозенец”, Военномедицинска академия” и „Пирогов”, където се извършва самата трансплантация. 

Политиката на Министерството на здравеопазването е в процеса да участват различни екипи - един експлантира, друг трансплантира.

Д-р Шерденов е и председател на комисията по установяване на мозъчната смърт на пациента, която се състои от анестезиолог – реаниматор, неврохирург и специалист по образна диагностика. Единственото звено в МБАЛ-Бургас, където може да се позиционира потенциален донор е реанимацията.

Национална среща събра преди ден в столицата всички координатори по донорство в страната. Тя се свиква от Агенцията по трансплантации и тази година е била под ръководството на  новия изпълнителен директор д-р Теодора Джелева.

Констатациите от срещата са, че за съжаление донорството в България изостава. На срещата е бил показан френският опит в лицето на д-р Ламот, който е анестезиолог – реаниматор. Разликата с България е, че там базите  са много повече и това позволява на едно място да се извършва и експлантация, и трансплантация.





Ключови думи: емоционален контакт, починали пациенти, Бургас, МБАЛ, Лекари бургас,

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |