В новините
 
01.12.2010 07:05   Новината е видяна 8173 пъти
Кристалина Георгиева европеец на годината

Българската еврокомисарка Кристалина Георгиева е европеецът и еврокомисарят на годината в годишната класация на седмичника „Юръпиън войс“, сочи предварителна информация на ВАЦ.

Читателите на вестника от групата на „Икономист“ я избраха с гласуване по интернет. С Георгиева страната ни за втори път получава престижната награда. Преди 2 години тя бе присъдена на Меглена Кунева.

Редакторът на „Юръпиън войс“ Тим Кинг каза: „Г-жа Георгиева стана европейски комисар почти случайно, но от февруари насам тя очевидно впечатли много хора. Гласуването на г-жа Георгиева подчертава, че ЕС е още сила на доброто в света и глобален играч, когато става дума за хуманитарна помощ“.

Българката победи и в класацията за еврокомисар на годината, като спечели тази титла в конкуренция с колегите си Сийм Калас, Сесилия Малмстрьом и Вивиан Рединг.

В съобщението за награждаването на Георгиева се припомня, че тя беше номинирана за поста европейски комисар, след като Европейският парламент през януари заплаши да не одобри новата комисия, защото не беше доволен от представянето на изслушването на първата българска кандидатка Румяна Желева.

Георгиева беше кандидатирана в последната минута и получи портфейла на международното сътрудничество хуманитарната помощ и отговора на кризи. Тя ръководеше отговора на Европейския съюз при хуманитарни бедствия като земетресението в Хаити и наводненията в Пакистан.

Читателите на „Юръпиън войс“ избраха също шефа на Европейската централна банка Жан-Клод Трише за европейски ръководител на годината.

Наградата за национален политик на годината бе присъдена едновременно на британския премиер Дейвид Камерън и неговия заместник Ник Клег заради решението им през март да сформират първото от десетилетия насам коалиционно правителство във Великобритания./ „Труд“

Ключови думи: Кристалина Георгиева, европеец на годината, европейски комисар,

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерияАрхив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |