В новините
 
01.12.2010 08:29   Новината е видяна 10182 пъти
Какво крои журналистката Катя Касабова ...

Според източници на Грамофона Нюз, Катя Касабова - известен разследващ журналист, се кани отново да атакува поста на обществен посредник. Към момента тя не е изразила ясно отношението си към този слух, но е била засечена в компания с известни бургаски юристи, които са и обещали подкрепа в бъдеюите начинания. Нормално е около името на Катя касабова да се шуми, защото оттеглянето и от екипа на Черноморски фар и Фактор, преминали най-после във владение на нов собственик, успокои много локални политици. Докога ...

Конкурсът за избор на втория омбудсман в историята на Бургас може и да не премине съвсем гладко, както очаква настоящото мнозинство в Общинския съвет. Според източник на Gramofona.com журналистката Катя Касабова обмисляла да обърка плановете на комисията по избора, където вече имали набелязан първенец от средите на ГЕРБ.

„Има опасност да видим същият спектакъл както през 2004 г., когато за първи обществен посредник беше подготвена кметицата на кметство „Зора“ Катя Кирилова. Тогава никой не слагаше в сметките Касабова, която получи почти същите точки по време на изпита пред комисията, елиминирайки още в началния етап от състезанието 18 мастити политици и юристи. При гласуването в ОбС Кирилова взе едва 20 от нужните й 34 гласа“, каза общински съветник, който настоя да остане анонимен.  Паметливи колеги-журналисти припомниха как Касабова  разчувствала залата с речта си, даже имало съветници, които се просълзили и така спонтанно спечелила на своя страна 16 съветници, което всъщност провалило разчетите на мнозинството около тогавашния кмет Йоан Костадинов. Изборът тогава беше анулиран след още две неуспешни гласувания, защото Кирилова така и не успя да вземе от гласовете на Касабова. Година по-късно бе обявен втори конкурс, на който напористата журналистка поведе убедително пред останалите двама конкуренти с цели 26 гласа, но понеже беше неудобна на тогавашната власт, не можа да събере нужното квалифицирано мнозинство по време на тайното гласуване в три поредни сесии“, спомни си бивш общински съветник, който е бил член на втората изпитна комисия.

Едва през 2006 г., след поредица от скандали и кръчмарски сметки около  създаването на тази важна за гражданското общество институция, високият пост бе поверен на дългогодишния общински съветник от БСП Таньо Атанасов. Това стана след трета конкурсна процедура.

Почти сигурно е, че сега Атанасов ще се пробва за втори мандат. Той е консенсусна фигура и до този момент не е влизал в явни конфликти с управляващите от ГЕРБ и СДС.

Има обаче достатъчно индикации, че Касабова този път ще атакува  Атанасов. Тя има две висши образования, едно от които е „Право“. Наясно е в тънкости с нормативната уредба в тази област, защото на предните конкурси, според членове и на двете комисии, е показвала изключително високо ниво на подготовка, особено при решаването на конкретни казуси. Самата тя посрещна с усмивка въпроса ни с какво се занимава в момента.

Истината е, че Касабова по принцип е от недолюбваните журналисти заради хапливия език, с който пише разследвания и политически коментари. Няма управник в последните 15 години, който да не е „попарван с вряла вода” от нея. И сегашната власт усети острото перо на журналистката докато беше главен редактор на в.Десант“, а от юли т.г. до онзи ден  оглавяваше областния всекидневник „Черноморски фар“.

 „Шансовете ми да стана обществен посредник днес са точно толкова големи, колкото бяха по времето на Йоан Костадинов – този пост в Бургас е силно политизиран, управляващите не се интересуват от накърнени права и интереси на гражданите, а от настаняването на удобен човек, който да не нарушава комфорта им с разкрития за корупция и злоупотреба с власт“, каза Касабова, но не доуточни какви все пак са намеренията й. Само подчерта, че за третия конкурс, когато е бил избран Таньо Атанасов, тя изобщо не е подавала документи, тъй като била омерзена от задкулисните договорки и удари под кръста при предходните гласувания.

Но точно такива трудности явно я амбицират. Преди седмица, когато окончателно приключи проточилата се близо година сделка по продажбата на 90-годишния в. „Черноморски фар“, Касабова събрала екипа си и обявила, че се оттегля, тъй като не било етично да изчаква появата на новия собственик от София. Трябвало той да посочи човек, на когото има доверие. Според търговския регистър „ДАКСИ“  в  борда на „Черноморски фар“АД вече са вписани имената на двама столични разпространители на вестници. Това са Олег Чернев – собственик на „Оларт“ и Слави Ангелов – на „Сенатор“.  От старите собственици  фигурира само Галентин Влахов, който щял да бъде изпълнителен директор. В момента Влахов изпълнявал и длъжността главен редактор.

Решението на Касабова да си тръгне след смяната на собствеността в „Черноморски фар“ съвпадна с датата, когато бе обнародван конкурсът за омбудсман. „От този момент почти не е излизала от дома си, изглежда заляга върху учебниците по гражданско право“, казаха от най-близкото й обкръжение.

Заплатата на омбудсмана е равна на заплатата на председателя на Общинския съвет – около 1 500 лв. Интервютата на участниците в конкурса ще се проведат пред 7-членната комисия  на 6 януари 2011 г., така че появата на Катя Касабова в деня на Богоявление може да помрачи празничното настроение на някои...

http://www.gramofona.com/index.php?mod=article&cat=comunaty&article=3734





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |