В новините
 
07.12.2010 08:23   Новината е видяна 7000 пъти
Общините с резерви към водните асоциации
Моника Стояноваmonika.stoyanova@klassa.bg
Общините имат съмнения, че учредяването на водни асоциации с тяхно участие ще доведе до действително подобряване на работата в сектора. Затова, въпреки че срокът за създаването им бе 30 септември, до началото на декември са учредени едва половината от планираните 51 асоциации. Секторът се нуждае от инвестиции, които стигат до 15 млрд. евро в национален план. Невъзможно е тази сума да бъде осигурена от държавата или от общините поотделно, но обединени, те могат да привлекат значителен инвестиционен интерес.
Такива структури вече има в Бургас, Варна, Пазарджик, Враца, Добрич, Русе, Велико Търново, Видин, Ямбол, Ловеч, Смолян, Монтана, Пловдив, Стара Загора, Разград, Търговище, Шумен, Кюстендил и др.
„Асоциациите се формират на доброволен принцип, но членството е на квотен принцип, т.е. малките общини имат по-малко представителство. Решенията се взимат от мнозинството и малките общини се притесняват от факта, че големите ще вземат решения от собствен интерес, а не в полза на всички“, коментира пред „Класа“ проф. Румен Арсов, председател на Българската асоциация по водите. Той допълни, че това е и една от причините малките общини да не искат да се включат в асоциациите.
Ако обаче малка община си направи свое ВиК сдружение, то ще бъде обречено, защото възможността за възвръщаемост на инвестициите ще е нищожна.
„Някои от големите общини също имат резерви към асоциациите, защото
тяхната квота при всички случаи е по-малка от тази на държавата. Това поражда у тях опасение, че държавата може да налага свои виждания, които не се покриват с очакванията на тези общини“, обясни още Арсов.
„Изчаквахме да ни бъде дадена повече яснота около създаването на тази асоциация. Във Варна тя беше учредена преди около 10 дни и процедурата беше сравнително бърза, защото всички представители бяха запознати“, коментира областният управител на Варна Данчо Симеонов. Той допълни, че се чака от Министерството на регионалното развитие устройствения правилник, който ще бъде общ за всички асоциации. Тогава ще има повече яснота как ще действат самите асоциации. На по-късен етап предстои и изборът на ВиК оператор, като начинът за това най-вероятно ще бъде разписан в правилника.
Според Симеонов най-вероятно и другите обособени територии очакват да има повече яснота около процедурата по учредяване на асоциациите по ВиК.
„Да работи с асоциацията в Бургас прояви интерес френски оператор, но все още е рано за някакви подробности“, каза областният управител на Бургас Константин Гребенаров. В морския град беше учредена първата асоциация по ВиК у нас, която преди няколко дни одобри и бюджета си за годината – около 14 хил. лв. Кметовете: Всеки може сам да реши
„Все още има неясноти, свързани с реалното разпределение на собствеността в асоциациите, както и с факта, че на тяхната територия има само 1 оператор“, каза Красимир Мирев, кмет на Търговище. И 3-те общини - Търговище, Омуртаг и Антоново, не са имали друга алтернатива, освен да се включат в обединение, защото изпълняват проекти по ИСПА. В противен случай ние няма как да предоставим експлоатацията на тези обекти, каза той.
„В Севлиево ВиК дружеството е 100% общинска собственост, не участваме в асоциация, но нямаме проблем да кандидатстваме по оперативни програми като община. Ако има местни власти, които се въздържат да влязат в тези сдружения, причината е, че те искат да поемат контрола върху ВиК мрежата“, каза Йордан Стойков, кмет на Севлиево. Той би подкрепил тези населени места и им препоръчва този начин на управление, защото така контролът е много по-непосредствен. Според Стойков това води и до по-добра услуга за населението и до по-добри цени. Законовите промени
С промените в Закона за водите от 2009 г. беше регламентирано създаването на водните асоциации, които да управляват ВиК системите. Бързото им приемане беше заради заплахата, че ЕК може да блокира реализацията на водните проекти по ОП „Околна среда“. Дори ако усвоим на 100% парите от ЕС за ВиК-инфраструктурата, които за периода 2007 – 2013 г. са 1,2 млрд. евро, ще успеем да модернизираме водния сектор едва на 10% . За останалата част трябва да се търсят инвестиции от частния сектор по линията на публично-частното партньорство. За следващия финансов период 2014 – 2020 г. обаче все още никой не говори публично – готвим ли се, какви пари ще искаме, какви условия ще поставим пред ЕС, за да си защитим интересите си.
Тъй като основната част от инфраструктурата беше собственост на ВиК дружествата, това на практика блокираше възможността на общините да кандидатстват по програмата за финансиране, тъй като европари не могат да се отпускат на търговски дружества, каквито са ВиК.
Решено беше всички активи на ВиК операторите да се опишат и да бъдат разделени на публично-държавна собственост и публично-общинска.
Водната асоциация има за задача да избере ВиК оператор, който да обслужва територията на общините.
Затова трябва да се учредят асоциации, които обединяват активите на няколко ВиК дружества и по този начин да станат по-атрактивни за инвеститорите. В общото събрание на асоциацията държавата ще участва с 35%, а общините ще държат останалите 65%, разпределени помежду им на база численост на населението. По правило вземането на решение в асоциациите трябва да бъде подкрепено най-малко с 2/3 от гласовете. Нормативната уредба не работи
„Ситуацията във водния сектор в момента е трагична и става все по-лоша. Законът за водите е неработещ, а идеята да бъдат създадени водните асоциации е мъртвородена“, коментираха експерти в сектора.
Има определени очаквания броят на асоциациите да бъде сведен на около 30, което ще създаде условия за тяхното по-ефективно управление и за привличане на повече инвестиции, каза още Арсов.
Друга причина за малкия брой учредени асоциации е, че ВиК-дружествата се опасяват, че при нововъзникналата ситуация има възможност в сектора да навлязат и чужди компании. В този случай конкуренцията на пазара ще бъде бъде много сериозна, а в редица случаи – неравностойна, каза Арсов. 5 министерства отговарят за сектора
За да се подобри състоянието на сектора, е добре да бъде създадена агенция по водите, която да поеме цялостното управление. 5 министерства в момента отговарят за язовирите, пречиствателните станции и т.н., коментираха експерти.
Така секторът щял да се окрупни и да стане по-привлекателен за чужди инвестиции. Ако ВиК дружествата бъдат дадени на концесия или се работи по различни модели за публично-частно партньорство, ще има възможност в държавата да влязат средства
Ключови думи: Бургас, Варна, Търговище, общини, Арсов, асоциация, води,

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерияАрхив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |